Bevetésre kész a Jégvirág

2016. december 15. 19:29 Rozmán László
TISZA-TÓ | Kezdődik a „melegen tartás” a Tiszán is, a jégtörő hajók készen állnak a szolgálat teljesítésre.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Felkészültek a télre a jégtörő hajók a Tisza-tavon. Csütörtöktől március 1-ig készenlétben várják a speciális járművek a tavon és a folyón a jegesedés kialakulását. A jégtörőhajók legfontosabb feladata, hogy beavatkozzanak és meggátolják a nagyobb jégtömegek kialakulását a vízen.

Fátyolos volt a víz felülete szerdán, mikor Kiskörén jártunk a helyi szakaszmérnökség kikötőjében, a hőmérséklet pár fokkal volt fagypont alatt. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mi is történik akkor, ha befagy a víz és ez meggátolja a hajóközlekedést, esetleg veszélyezteti a duzzasztógátak működését.

Fejes Lőrinc, a KÖTIVIZIG Kiskörei Szakaszmérnökség vezetője lapunk munkatársának elmondta, hogy a tervezett beavatkozások elsősorban a jégtörő hajók mozgatásával a jégzajlás folyamatosságának biztosítására, a jégtorlaszok kialakulásának megelőzésére, szétrombolására, a visszaduzzasztásból eredő árvízkárok megelőzésére irányulnak. A hajók mozgása, mozgatása szempontjából kiemelkedően fontos tényező a szükséges mederviszonyok, illetve a hajóút méretek megléte, valamint a hajók kifogástalan műszaki állapota. A magas színvonalú hajóút fenntartása és a hajók üzemképességének, műszaki állapotának megőrzése a védett természeti és épített értékek miatt elengedhetetlen.

  A Jégvirág VIII.-nak az elmúlt években nem volt sok dolga, az enyhe tél miatt Fotó: Berán Dániel A Jégvirág VIII.-nak az elmúlt években nem volt sok dolga, az enyhe tél miatt Fotó: Berán Dániel

– A jégtörő hajók a merülési mélységük miatt – a Jégvirág 8-asnál (képünkön) ez 1,2 méter – csak a nagyobb folyók védelmét tudják ellátni. A kisebb vízfolyásokon, csatornában keletkezett jégfennakadások megszüntetésére a vízügyi szolgálat saját és szerződéssel lekötött munkagépekkel készült fel – mondta el a szakember.
A tegnap tartott bemutatón elhangzott, hogy a téli időszakban – amikor a védekezők teljesítő képessége a nyári védekezéshez képest felére csökken – a műtárgyak lefagyása, az összefagyott uszadékok eltávolítása rendkívüli helytállást követel meg a védekező dolgozóktól. Fontos, a hajózsilipeken keletkező jégkárok csökkentése és a duzzasztóművek folyamatos üzemképességének biztosítása.

– A kialakuló jegesedést a naponta működő jégfigyelő szolgálat jelenti, amit a gátőrök mükődtetnek. Az elmúlt évek meleg telének köszönhetően nagyobb jegesedés és jégkár nem keletkezett a Tiszán – mondta el a szakaszmérnökség vezetője.
– A jégtörő hajók működésének irányítása az időjárás és a vízjárás rövid távú előrejelzésén és a már megszerzett szakmai tapasztalatokon alapul. A ma már megbízható, több hetes előrejelzések ismeretében a jegesedés kialakulása is előre becsülhető. A várható fagyást megelőzően a hajópárok felvonulnak a számukra kijelölt jégtörési állomáshelyükre, a kiskörei téli kikötőbe, december közepétől innen várják a bevetést – tette hozzá.

  A Jégvirág VIII. kapitánya és a hajó legénysége is felkészült a télre Fotó: Berán Dániel A Jégvirág VIII. kapitánya és a hajó legénysége is felkészült a télre Fotó: Berán Dániel

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Bevetésre kész a Jégvirág

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Jön Pink a Szigetre

A háromszoros Grammy-díjas énekesnő az idei fesztivál mínusz egyedik napján, augusztus 9-én lép színpadra.

Őrületes éjszakai bulit hozott össze egy kétéves ikerpár (videó)

Ugráltak, dumáltak, pakoltak. Ahogy azt kell.

Megegyezett Kanye West és Presser Gábor

Peren kívüli megállapodás született Presser Gábor és Adamis Anna, valamint az amerikai hiphopsztár, Kanye West között. A magyar szerzőpáros tavaly májusban perelte be Westet a Gyöngyhajú lány című dal engedély nélküli felhasználása miatt.

Nívós nemzetközi elismerést kapott a Bartók-film

Nívós nemzetközi elismerést kapott a Bartók-film

Silver Hugo-díjat ítélt oda a zsűri a Bartók Világversenyt és Fesztivált ajánló kisfilm alkotóinak az 53. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál televíziós versenyében a Reklámfilm/ Individual Commercials főkategóriában.

Vb 2018: az albánok majdnem elrontották Buffon „ezredes” ünnepét

Vb 2018: az albánok majdnem elrontották Buffon „ezredes” ünnepét

Tíz percre félbeszakadt az olaszok meccse • A spanyolok négyet hintettek hazai pályán.

Portugál–magyar: Nem szeretnék kifogásokat keresni, de… – Storck

„Nem mi vagyunk az esélyesek.” • Gera: Fiatal vagyok még, enyém a jövő.

Guzmics hiánya tán még jobban is fájhat, mint Kleinheisleré

Ilyen belső védőpáros még nem volt Storck kezdőcsapatában – lehet esélye Viníciusnak?

Portugál–magyar: a mérkőzés élő felvezetése az NSO-n!

Portugál–magyar: a mérkőzés élő felvezetése az NSO-n!

Fiola megsérült, nem játszhat • A Vidi korábbi portugál trénere figyelmeztette honfitársait.

Blatter: Nem vagyok bűnös – a teljes exkluzív interjú a FIFA korábbi elnökével

A svájci sportvezető imádta a dél-afrikai vb-t, nagyra tartja Gulácsi Pétert, és elmesélte, hogyan teniszezett Mezey György.

Kézilabda: túl jól látható légió – további szigorítás jöhet

A 2019–2020-as bajnokságban a tervek szerint csak 3-3 nem magyar állampolgárságú játékost foglalkoztathatnak ingyen, ha felnőttválogatottak.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér