„Egyébként demokrácia van, mindenki azt csinál, amit akar”

2017. április 7. 12:01 Szomszéd Eszter
ÁTÁNY | Az átányi polgármester ellen februárban aláírást gyűjtöttek, márciusban pedig a jegyző mellett kiállva követelték lemondását. Ezekről kérdeztük Gönczi Mihályt.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

– A falugyűlés tökéletesen lezajlott, tájékoztattam a jelenlévőket a 2016-ban elért eredményekről, és elmondtam, miket tervezünk 2017-re. Ennyi – zárta rövidre válaszát első kérdésünkre Gönczi Mihály polgármester, mikor arról érdeklődtünk, mi történt a februári falugyűlésen. Korábban lapunkban beszámoltunk arról, hogy a február 24-i megyei közgyűlésen Hegedűs János József (DK) képviselő napirend előtti hozzászólásban beszélt az átányi lakosság elkeseredettségéről és arról, hogy 220 aláírást nyújtottak át az összejövetelen, a polgármester lemondását követelve.
 


 
Nincs miről beszélni…

– Nem kívánok arra a szintre süllyedni, ahogyan ők dolgoznak. Pont, itt a vége. Az aláírások is eljutottak hozzám, ellenőrizhetetlen a DK fejlécével ellátott aláírásgyűjtő ív és nem ellenőrizhető az sem, hogy jogszerű-e vagy sem. Innentől kezdve nincs miről beszélni – mondta a faluvezető, aki hozzátette: szerinte ez az egész egy politikai kampány.
– Testületünk egységes, feladataimat végrehajtom. Egyébként demokrácia van, és mindenki azt csinál, amit akar – közölte, s a másik hírről, miszerint a jegyzőt elküldték, annyit mondott: az átányi közös önkormányzati hivatal jegyzője jelenleg Dányiné Szórád Ibolya, aki betegállományban van.
 
Átányban az utóbbi időben sok konfliktus mérgezi az általános közhangulatot Fotó: Berán Dániel Átányban az utóbbi időben sok konfliktus mérgezi az általános közhangulatot Fotó: Berán Dániel

 
Az egyetlen lehetőség

Ezek után a 2017-es tervekről kérdeztük a faluvezetőt, arról, reménykedhetnek a helyiek esetleg munkahelyteremtő beruházásban, vagy abban, javulhat-e szociális helyzetük.
– A munkahely-létesítés vállalkozói kérdés, nem tudok mást mondani. Az önkormányzat elindította a Start-közmunkaprogramot, ebben 15-en a mezőgazdaságban, 8-an a szakiparban tevékenykednek – ők március 2-ától dolgoznak. Március 16-tól 10 közfoglalkoztatottat alkalmazunk a közintézményeknél. Kétszer 15 fős csoport kéthavi váltásban április 1-jétől kommunális feladatokat lát el – közölte Gönczi Mihály, aki hozzátette: természetesen lenne más lehetőség is, ha megfelelő iskolázottsággal rendelkeznének az átányi munkavállalók.
 
Gönczi Mihály megmutatta az élő paraszti portát is Fotó: Berán D. Gönczi Mihály megmutatta az élő paraszti portát is Fotó: Berán D.

 
Gyenge következmények

Az Átány központjában lévő élő paraszti udvarban működik a kertészet, a növénytermesztés, és az állattenyésztés, amelyből tetemes bevételük van, hisz’ értékesítik, illetve a helyi konyhán is hasznát tudják venni az ott termelt javaknak. Mintegy 100 sertést és néhány szarvasmarhát tartanak a portán, ahová a szemes terményt ők termelik meg.
A polgármester elmondta azt is, hogy rengeteg romos, elbontásra váró ingatlan van a településen, ami ráadásul gettósodik is.
– A közbiztonság azon a szinten működik a faluban, ahogy az ilyen összetételű lakosság mellett működhet. Települési szinten nem sokat lehet tenni a javulásért. Tizenöt térfigyelő kameránk működik, ez segít a felderítésben, de a következmények gyengék. Ami a faluban van, az politikai kérdés – mondta Gönczi Mihály, aki szerint érzékelhető változást csak a jogszabályok módosítása hozhat.
 

Három pályázat vár elbírálásra

Infrastruktúra-fejlesztésre nyújtott be a közelmúltban pályázatot az átányi önkormányzat, ez egyrészt a felszíni vízelvezetési rendszer rendbehozását takarja, másrészt pedig a gondozási központ és a konyha felújítását foglalja magában. Ezen túl útjavításra is szeretnének támogatást szerezni, hogy abból az összegből munkagépeket vásárolnának a földutak járhatóvá tételéért. Döntés a tavaszi időszakban várható.
A gondozási központban 103 ellátott van, 231 lakos 65 év feletti. A gyerekek létszáma 300 fölötti: 110-en járnak az állami fenntartású, 115-en az egyházi iskolába, óvodában jelenleg 77 kisgyermekről gondoskodnak. Tavaly 34 kisbaba született.


 

Elkészült végre az Átány-trilógia

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Néprajzi Múzeum gondozásában a tavaly év végén jelent meg Átány hagyományos népéletét feldolgozó könyvtrilógia utolsó kötete, Az átányi parasztember szerszámai címmel. A megjelenést egyik szerző – Fél Edit és Hofer Tamás – sem élhette már meg, ezért a kiadás a két jeles magyar néprajzkutató előtti tisztelgés is egyben. Az Átány-trilógia első kötete 1997-ben jelent meg, Arányok és mértékek a paraszti gazdálkodásban címmel, amit 2010-ben a Mi, korrekt parasztok… Hagyományos élet Átányon kötet követett. Gönczi Mihály kiemelte: óriási munka van abban, hogy a harmadik kötet három év alatt elkészülhetett.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
„Egyébként demokrácia van, mindenki azt csinál, amit akar”

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Spontán táncos bulit csaptak a dugó közepén

A kínai Hszian városában várakozás helyett egy busz utasai roptak egyet.

Karácsony helyett már májusban jön a kilencedik Star Wars

2019. május 24-re ne tervezzenek más programot.

Visszatér a legviccesebb szereplő az új Jurassic Worldben

Újra megcsodálhatjuk majd Jeff Goldblum tehetségét.

Mit pakol magának egy kisgyerek ebédre?

Csupa-csupa zöldséget és gyümölcsöt, ugye?

Manchester City–Manchester United: tényleg csütörtököt mondtak

Manchester City–Manchester United: tényleg csütörtököt mondtak

Az első félidőben láthattunk két-két helyzetet, aztán már csak Fellaini vitt színt és izgalmat a városi derbibe.

MLSZ: parkolási problémák miatt 400 ezret fizethet az FTC

Megsértették a hivatalos személyek parkolási feltételeinek biztosításával kapcsolatos szabályzati előírásokat.

U17: magyar vagy norvég válogatottság? Torvund Alexander döntött

A Norvégiában született, de Magyarországon nevelkedett futballista meghozta döntését.

Hoki-vb: „Belefutottunk egy jó formában lévő kapusba”

Hoki-vb: „Belefutottunk egy jó formában lévő kapusba”

„Amit kérnek tőlünk, nem tartjuk be és rendkívül sok a fegyelmezetlenség.”

Hoki-vb: az eddigi éllovasé a torna legsúlyosabb veresége

Az öt gólt vágó Ausztria négy és fél perc alatt eldöntötte a Dél-Korea elleni meccsét.

Barca: Messi egy játékos mezét kérte el karrierje során

„Nem igazán szeretek mezt cserélni az ellenféllel, nekem ez egy furcsa gesztus.”

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér