Nem veszítik el egymást szem elől

2016. március 13. 08:01 Szomszéd Eszter
eger | A megyeszékhelyen élőknek valószínűleg nem nagyon kell bemutatni a Rázsiékat, a testvérpár és családtagjaik elismert és szeretett lakói a városnak. Lapunk egy estére betekintést nyerhetett életükbe.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Engedjék meg, hogy egy saját történettel kezdjek. A kezdő újságírók leggyakrabban elkövetett hibája a nevek elrontása. Velem sem volt ez másként, a kínos eset érintettjei épp’ a Rázsi testvérek voltak. Az történt, hogy Andrást, a meteorológust, egy tollvonással kineveztem Eger kulturális és ifjúsági ügyeivel foglalkozó alpolgármesterré. Másnap Botond szólt, hogy itt egy kis félreértés van, de semmi gond, a beszélgetés végén jót nevettünk a tévedésen. Később ismertem csak meg a fiatalabb testvért, aki szintén nem kisebb szerepet vállalt magára, mint a bátyja, hiszen ő Eger városának meteorológusa, emellett az egri Eszterházy Károly Főiskolán (EKF) tudományos segédmunkatársként oktatja a jövő földrajz-tanárait, geográfusait. A napokban lapunk járt náluk családi látogatáson, amikor Botond egyik kisfiát, Ákost köszöntötte névnapján a rokonság.

– Ez Ákos névnapjának már a sokadik ünneplése, de nálunk mindig így van. Körbelátogatjuk egymást, és így legalább soha nem veszítjük szem elől a másikat – mondta Tünde, Botond felesége, aki érkezésünkkor épp’ a fiúkkal játszott a nappaliban. A hatesztendős ikrek, Ákos és Csongor egy-egy mesekönyvet lapozgatott, a hároméves Csanád vacsorázni készült. A város alpolgármestere, aki egyben a Tinódi Sebestyén Tagiskola igazgatója is, pizzát készített a konyhában.

Miközben végigsétáltunk az igen otthonosan berendezett – az Almagyar-domb és a Vécsey-völgy között fekvő – lakásban, megszólalt a kapucsengő: megjött Felsőtárkányból András és felesége, Emese, valamint a 9 éves kislányuk, a bájos Réka.

Együtt a család. Balról jobbra haladva: András, Réka, Emese, Tünde, ölében Csanád, Botond, ölében Ákos és Csongor FOTÓ: KORSÓS VIKTOR Együtt a család. Balról jobbra haladva: András, Réka, Emese, Tünde, ölében Csanád, Botond, ölében Ákos és Csongor FOTÓ: KORSÓS VIKTOR

Miközben beszélgettünk, kiderült, a jelenlévők közül mindenki tősgyökeres egri, illetve felnémeti. Megtudtuk: a földműveléssel foglalkozó Rázsi dédnagyapa, Rázsi-Kovács János 1907-ben a Hatvani negyed, Felső-Károlyváros fertálymestere volt. A fiaikra és az unokáikra joggal büszke nagyszülők pedig Felnémeten élnek, ahol Botond képviselő is. Rázsi nagypapa sokáig a Sas úti szeszfőzdét igazgatta, a nagymama varrónő, a Gárdonyi Géza Színház női szabótárának volt a vezetője.

– Nagyon elfogadó szülők, már az első pillanattól kezdve jó a kapcsolatunk – mesélte Emese, aki a Pásztorvölgyi Általános Iskola tanítónője. – Sőt, Botond kollégájaként még szüretelni is jártunk hozzájuk, így már azelőtt ismertük egymást, hogy Andrással összejöttünk volna.

Ekkor elmondták: András és Emese kapcsolata Botondnak köszönhető. A Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium tanára volt még, amikor 1997-ben egy bulit szervezett a tantestület, ahová András is meghívást kapott. Ekkor kezdtek el komolyabban is érdeklődni a másik iránt.

– Emesét nem volt egyszerű meghódítani – emlékezett vissza András. Házasságkötésük 2005-re datálható, leányuk, Réka 2007-ben látta meg a napvilágot, aki most már a Pásztorvölgyi 3. osztályos tanulója. Ekkor András közbevetette: „Nincs értelme tovább titkolózni, jóban vagyok az osztályfőnökével.” Pár másodperc gondolkodás után a poén is leesett: Réka tanító nénije a saját édesanyja. Mi tagadás, különleges helyzet.

Bizonyára azt is sokan tudják, hogy András sem volt mindig főállású meteorológus az Országos Meteorológiai Szolgálatnál. Középiskolás éveit a Keriben végezte szakács tanulóként, több étteremben is dolgozott, majd amikor katona volt, eldöntötte, ha leszerel, leteszi az érettségit és továbbtanul. Így jelentkezett a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnáziumba, a maturálás után pedig jelentkezett az ELTE Természettudományi Karára, ahová felvételt nyert. Közben még pár évre a televíziózás világa is beszippantotta: a TV Paprikánál saját gasztronómiai, természetjáró műsorai voltak. A meteorológiai szolgálat mellett munkát kapott az Eszterházy Károly Főiskolán, 2012 óta tanít a felsőoktatási intézményben.
Abban nagy volt az egyetértés a testvérek között, hogy mindig és mindenkor számíthattak/számíthatnak a másikra.

– Talán kamaszkorunkban távolodtunk csak el egy kicsit egymástól, amikor különböző középiskolába kezdtünk el járni, így a baráti társaságunk sem volt ugyanaz. De ez nem tartott sokáig, mindig találtunk közös szórakozást, például a zenélést – idézte fel Botond.
Az AlterNaiv nevű zenekart 19 éve alapították barátaikkal Macsinka Zsolttal és Jakab Tamással. András – mivel nem akarja megsérteni az énekeseket – azt mondja, ő áll a mikrofon mögött. Botond pedig a zenészek legjobb barátja, tehát, a dobos.

Az anekdoták elhangzása közben Emese és Tünde a gyerekekkel játszottak a nappaliban. Botond a párkapcsolatuk kezdeteibe is beavatott bennünket: 1999-ben jöttek össze egy táborban. Kezdetben csak barátok voltak, aztán ahogy többet találkoztak és beszélgettek, szerelmesek lettek. Majd, ahogy az a nagy könyvben meg van írva, 2003-ban hivatalosan is összekötötték életüket és 2005-ben költöztek jelenlegi lakóhelyükre. Az ifjú házasokat azonban az élet próba elé állította 2007-ben: Tünde terhes lett, de kisfiuk a születése napján egy fertőzés következtében meghalt. Pár nehéz esztendő után, 2010-ben megfogantak az ikrek, Csongor és Ákos. Tünde elárulta: néha még nekik is fejtörést okoz megkülönböztetni őket egymástól.

Beszélgetés közben elkészült a pizza, és lassan mindenki a terített asztalhoz ült. Természetesen mi is kaptunk a vacsorából, de úgy gondoltuk, most már úgy illik, ha magára hagyjuk a családot. Köszönjük a szíves vendéglátást.

Szabni-varrni tanítaná az egri asszonyokat

– Azt hittük, kétpetéjűek, de mindenki győzködött bennünket, hogy teljesen egyformák – mondta Tünde az ikrekről, akikről nemrégiben egy vizsgálatnak köszönhetően derült ki: valóban egypetéjűek. – Most töltötték be a 6. életévüket, de úgy döntöttünk, még nem mennek iskolába, rájuk fér plusz egy év óvoda – magyarázta az édesanya. A szintén pedagógus végzettségű Tünde egyébként most álma megvalósításán dolgozik: hamarosan méteráru-boltot és alkotóműhelyt nyit Egerben, ahová várja azokat a kreatív és vállalkozó kedvű lányokat és asszonyokat, akik szeretnének elmélyülni a szabás-varrás rejtelmeiben.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Nem veszítik el egymást szem elől

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Csodát tettek a magyarok, és bármi történjék, visszakaptuk a szurkolás örömét

nol.hu Egy szurkoló futballútirajza a magyarfocibolondulástól U19-es és felnőtt Eb-n, vb-n és csalódások sorozatán át a lyoni csodáig.

Emberhiány miatt maradnak el sorra a műtétek

nol.hu Elmaradnak a műtétek az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben (OKITI), mert nincs műtősnő a beavatkozásokhoz.

„Alárendelt helyzetbe kerülhetnek a britek”

nol.hu A britek ismerik legkevésbé az EU működését. Sokan tájékozatlanul, ám érzelmektől fűtötten készülnek szavazni.

„Itt adott át Portik 10 milliót Rogánnak”

nol.hu – Nem látta Portik Tamást bejönni ide valamikor? Más bűnözőt, Vizoviczkit? – kérdezte Juhász Péter Együtt-alelnök, amikor felkereste a belvárosi Fidesz-irodát.

Michael Jackson szexuális ragadozó volt

nol.hu A popsztár neverlandi birtokán még 2003-ban találtak a nyomozók válogatottan perverz kép- és videógyűjteményt.

Pintér próbál cáfolni, de botrány lehet az újságíróverésből

nol.hu 2015. szeptember 16-án Röszkénél a magyar rendőrök és a TEK egységei külföldi médiamunkásokat is bántalmaztak.

Sokáig reménykedhettünk, de Belgium a negyeddöntős

Sokáig reménykedhettünk, de Belgium a negyeddöntős

A magyar válogatott élvezetes mérkőzésen, biztató játékkal bukott el a torna egyik esélyesével szemben.

Eb 2016: Kleinheisler nem a bemelegítésnél sérült meg

Az orvosok mindent megtettek a meccs délelőttjén, de nem jártak sikerrel.

Válogatott: hétfő kora este várható a budapesti ünneplés

Nem lesz érdemes kimenni a repülőtérre, az MLSZ a belvárosba tervezi a fiesztát.

Eb 2016: Megmutattuk, hogy akarunk és tudunk játszani – Storck

Lovrencsics: Le a kalappal a szurkolóink előtt. Van egy csapatunk, amelyre lehet építeni.

Eb 2016: tapssal, a Himnusszal búcsúztatták a szurkolók a válogatottat – videó

Méltó lezárása egy fantasztikus utazásnak. Zúgott a „Szép volt, fiúk!”.

A németek könnyedén, fél gőzzel győzték le a szlovákokat

A világbajnoknak a kihagyott tizenegyes is belefért • Pályára lépett a Fradi támadója.

Kövessen bennünket a Facebook-on!

SZURKOLJ VELÜNK!

Marburg Szétcsapjuk a balgákat!!! :) Mirkó Sándor
Limassol Hajrá Magyarország! Pro Alex
Nagykálló Első győzelmünk az Eb-n !! Hajrá Magyarország #Hun Dávid Hunyadi
Gyomaendrőd hajrá fiuk ,csak így tovább D Czikkely Péterné
Nagybánhegyes Mindent bele, Mindent bele!!Harcoljatok, Harcoljatok!! Pribelszki István
Tokyo Hajrá magyarok! Japánból is nektek szurkolok, srácok! Arató Róbert
Vajta Harcra fel!!!! Győzni kell!!!! Mészáros Katy
Montreal Montrealban lobog a zaszlo. Hajra Hungary!!!!! Sardi Daniel
Én is feltöltök egy képet
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
 • A Vénusz pozitív hatására dinamikus, magabiztos, és bármilyen vállalkozásban megállja a helyét. Párkapcsolat terén vigyáznia kell, nehogy zűrzavarok keletkezzenek.
 • Sokat dolgozik. Ha fáradtságot érez, figyeljen oda magára, ne várja meg, amíg a kimerültség miatt lelassul. Baráti kapcsolatai és a szerelmi élete kedvezően alakul.
 • Jól kezdődik és jól is végződik a mai nap. Ha kellően odafigyel a pénzügyekre és az otthoni dolgaira, akkor nem kell semmilyen bonyodalomtól tartania.
 • Szorgalmasan és kitartóan dolgozik. Segítséget is kap egy fontos feladathoz. Számítson rá, hogy egész nap hajtania kell.
 • Egy peres ügyben csak veszíthet. Sokkal könnyebben kellene élnie. Családtagjai sokat segítenek abban, hogy lazábban fogja fel a problémákat.
 • Anyagi gondok nehezítik a helyzetét. Semmi sem úgy alakul, ahogyan remélte. Meggyűlhet a baja hanyag és nemtörődöm ügyintézőkkel.
 • Otthoni problémája egész nap gyötri. Tudja, hogy a dolognak minél hamarabb meg kell oldódnia, vagy pedig önnek kell orvosolnia valahogy. Ha nem kapkod, minden...
 • Tanulmányaiban kedvező fordulatra számíthat. Mindent elérhet, csak ki kell nyújtani érte a kezét. Ha vannak kapcsolatai, azt most remekül hasznosíthatja.
 • Bolygója kedvezően áll, s főként szakmai életében segíti. Legyen kezdeményező, ragadja meg a nagyszerű lehetőségeket! Pénzbevételre számíthat.
 • Szerelmi életét a Vénusz befolyásolja. Gyengédség, flört vagy hatalmas szenvedély, most mindegyikben bővelkedhet.
 • Bolygójának, a Jupiternek köszönhetően vidámság és nagyon aktív szakmai élet várható. Jó oka van a bizakodásra. Este lazítson, séta után olvasson egy könnyű...
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér