Több mint negyven éve volt ilyen fejlesztés

2017. február 9. 08:15 SZ. E.
PISZKÉS-TETŐ | Új eszköz figyeli majd a csillagokat. A Piszkés-tetői Obszervatóriumba is jut a közeljövőben az automatizált eszközből.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Két új, 80 centiméter tükörátmérőjű automatizált távcső épül Magyarországon – az MTA CSFK Piszkéstetői Obszervatóriumában, illetve az SZTE Bajai Obszervatóriumában – egyebek közt szupernóva-robbanások, gammakitörések és fekete lyukak okozta csillagpusztulások vizsgálatához.

– A technika és a tudomány fejlődik, és ahhoz, hogy lépést tudjunk tartani a világgal, nagyon fontos ez a fejlesztés – nyilatkozta Sárneczky Krisztián csillagász. Mint elmondta: több mint 40 éve volt utoljára ilyen jellegű beruházás, jelenleg is használt eszközeik már nehezen tudnak megfelelni a kor követelményeinek.

Új távcsövet kap a Piszkés-tetői Obszervatórium. Negyven évnél régebben volt ilyen fejlesztés FOTÓ: CZÍMER TAMÁS Új távcsövet kap a Piszkés-tetői Obszervatórium. Negyven évnél régebben volt ilyen fejlesztés FOTÓ: CZÍMER TAMÁS

A hamarosan működésbe lépő távcsővel olyan új, ismeretlen vagy kevéssé ismert természetű asztrofizikai jelenségeket kutathatnak, amelyek a Földön megszokottól eltérő körülmények között keletkeznek. Ilyenek lehetnek például a nagy energiájú csillagrobbanások (szupernóvák), a gammakitörések, az összeolvadó neutroncsillagok vagy fekete lyukak és más, hasonlóan extrém folyamatok. Ezek a modern berendezések egyben a magyarországi megfigyelő csillagászat műszerparkjának megújítását is szolgálják. A két távcsövet folyadékhűtésű elektronikus (CCD-) kamerával, valamint speciális csillagászati színszűrőkkel szerelik fel, majd interneten keresztül összekapcsolva képessé teszik őket az automatikus mérésvezérlésre és adatgyűjtésre.

– Ez a rendszer e-mailben értesíti majd a csillagászokat az észlelésekről. A cél, hogy a szakembereknek ne éjszakánként kelljen dolgozni, hisz' az roppant megterhelő tud lenni. Az erre fordított energiánkat ezentúl már arra fordíthatjuk, hogy a beérkezett adatok, felvételek alapján publikálhassunk a nemzetközi közönségnek. Így már képesek leszünk lépést tartani a fejlődéssel – fogalmazott a Sárneczky Krisztián, aki azt is elmondta: amint elkészül a 80 centiméter tükörátmérőjű automatizált távcső, Piszkés-tetőn lecserélik a régi, kézzel irányított távcsövüket és alkalmassá teszik a kupolát a modern eszköz használatára. Véleménye szerint, e beruházás évtizedekre meghatározza a magyar csillagászat felszereltségét.

A projekt megvalósulásával nemcsak Magyarországon, hanem regionális szinten is egyedülálló csillagászati mérőrendszer válik elérhetővé a kutatók számára. A mérőrendszer teljes egészében a tervek szerint 2018 végére készül el. A négyéves projekt szakmai megvalósítása január 2-án kezdődött el.

A nemzetközi szintű felfedező kutatások mellett a projekt fontos célja a modern IT-technológiák és a velük összefüggő kutatási eredmények beépítése a magyar egyetemeken folyó természettudományi-műszaki képzésbe.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal és a Nemzetgazdasági Minisztérium által meghirdetett Stratégiai kutatási-fejlesztési műhelyek kiválósága című pályázati felhívásban az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont és a Szegedi Tudományegyetem által alkotott konzorcium Tranziens Asztrofizikai Objektumok nevű projektje több mint 687 millió forint támogatást nyert.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Több mint negyven éve volt ilyen fejlesztés

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Mikler: A harmadik helyért is küzdeni kell az Eb-n

Mikler: A harmadik helyért is küzdeni kell az Eb-n

„Ősszel az lesz a legnagyobb feladatunk, hogy alkalmazkodjunk az új kapitány stílusához.”

Vasárnapi sportműsor: F1, Michelisz, Konföderációs Kupa

Újra a medencében a férfi vízilabda-válogatott • Döntő a női kosár Eb-n • HFL.

C. Ronaldo beérte Kocsist, Portugália csoportelső

Portugália félidőnként két gólt szerezve legyőzte Új-Zélandot. CR7 75 góljával beérte Kocsis Sándort.

Haladás: távozik Szombathelyről a kulcsember – hivatalos

Haladás: távozik Szombathelyről a kulcsember – hivatalos

Iszlai Bencének kétéves szerződést ajánlottak, ő azonban nem fogadta el azt.

F1: Erre jelenleg senki sem képes, csak Lewis – Lauda

Alonso: Sajnálom, hogy mindenkit megzavar a végsebességünk, de ez van.

La Liga: exliverpooli duplázó, megvan a harmadik feljutó

A Tenerife hiába érkezett előnnyel a Getafe otthonába, a hazaiak ünnepelhettek.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér