Kék hírek, bulvár

2016.12.14. 09:42

Emberölés a vád Kiara szülei ellen

A most benyújtott vádirat szerint egyértelművé teszi, hogy a megfelelő táplálás hiánya vezetett idén májusban Kiara Jerne halálához.

Sz. Z.

Kétszeresen minősített emberölés bűntettével vádolja a Heves Megyei Főügyészség azt a gyöngyösi párt, amelynek tagjai gyakorlatilag addig éheztették másfél esztendős kislányukat, amíg a gyermek meg nem halt. A most benyújtott vádirat szerint egyértelművé teszi, hogy a megfelelő táplálás hiánya vezetett idén májusban Kiara Jerne halálához. Ezért az apát és az anyát közösen terheli a felelősség. Minderről dr. Szalóki Zoltán megyei főügyész tájékoztatta szerdán kiadott sajtóközleményében a Heol-t.

A vád azt tartalmazza, hogy a vádlottak élettársakként a gyöngyösi bérlakásukban két közös, kiskorú gyermekükkel éltek együtt, egy négy- és egy másfél éves kislánnyal. A 2016. május 12., Kiara elhunyta után elkezdett vizsgálat megállapította, hogy a szülők 2015 késő őszétől a kisebbik gyermekükkel szemben szándékosan elmulasztották a gondozási kötelezettségük teljesítését. Nem tartották a kapcsolatot a védőnővel, holott ez szigorú előírás. A kicsit nem vitték egyéves korát követően az abban a korban kötelező orvosi vizsgálatra sem. Mindezen túl az öngondoskodásra életkoránál fogva képtelen picit otthon sem látták el kellőképpen. Ebbe beletartozott az is a vád szerint, hogy a kislány egészséges testi fejlődéséhez mindenképpen szükséges mennyiségű táplálékot nem adták meg neki. Az elengedhetetlenül biztosítandó táplálás hiányában a másfél esztendős gyermek testtömege nem érte el a három és fél kilogrammot. Márpedig ez alig volt több a születési súlyánál! Ennek az lett a következménye, hogy a kicsi nagy mértékben lesoványodott, a belső szervei kiszáradtak, teljes egészében hiányzott a bőr alatti zsírszövete, ráadásul agyduzzanata keletkezett.

Az igazságügyi orvos szakértő véleménye szerint végül a súlyos mérvű kiszáradással és alultápláltsággal összefüggésben kialakult heveny légzési-keringési elégtelenség vezetett a pici halálához ez év május 12-én. A halálos kimenetellel a szakvélemény értelmében semminemű szervi elváltozás, más betegség, vagy fejlődési rendellenesség nem volt összefüggésbe hozható.
– A Heves Megyei Főügyészség különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat a szülők, J. Médea és K. Gusztáv ellen, akik jelenleg is előzetes letartóztatásban vannak – közölte dr. Szalóki Zoltán. – Az általuk megvalósított bűncselekményért a Büntető Törvénykönyv rendelkezése alapján akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethetők.
A megyei főügyészség a vádlottakkal szemben azt indítványozza, hogy bíróság fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés-büntetést szabjon ki rájuk, továbbá kötelezze őket az egymillió forintot meghaladó bűnügyi költség viselésére. Arra is indítványt tett a vádhatóság, hogy a törvényszék az ügydöntő határozatának a kihirdetéséig mindkét terhelt esetében tartsa fenn a legsúlyosabb szabadságelvonó kényszerintézkedést.

A büntetőperben első fokon az Egri Törvényszék büntetőtanácsa hozza majd meg az ítéletet.
A megyei főügyész arra is kitért közleményében, hogy – a büntetőeljárással párhuzamosan – már tart a per az illetékes bíróságon a szülők szülői felügyeleti jogának megszüntetése iránt.

Frissítés:

A Velvet információi szerint az igazságügyi-elmeorvosi szakvélemény szerint nem szenvednek kóros elmeállapotban a másfél éves kislánynak a szülei. A portál ügyészségi forrásból úgy értesült, hogy a nőnek van ugyan pszichés betegsége, az azonban nem korlátozta beszámítási képességét, azaz tudatában volt tettével és annak következményeivel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!