Oltásellenes lobbi

2024.04.15. 07:53

Egyre több gyermekorvost jelentenek fel, miután nem adtak védőoltás alóli mentesítést

Az oltásellenes szervezetek saját érveikkel próbálják alátámasztani, hogy a fertőző betegségek nem is léteznek, az oltások hatástalanok, miközben ez a lobbi több alkalommal vezetett már tragédiához.

MW

Bárányhimlõ elleni védõoltást kap egy gyerek

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Már nincs olyan nagyobb város az országban, ahol ne lenne legalább egy olyan csatlakozott szülő, aki gyermeke védelme érdekében nem riad vissza akár jogi eljárások megkezdésétől sem, hogy elkerülje a sok esetben szükségtelen, sőt ártalmas kötelező oltásokat

– írta közösségi oldalán az egyik védőoltás-ellenes mozgalom oszlopos tagja, Botka István, aki arról is beszámolt, ebben védőnők, oltóorvosok, gyámügyisek és népegészségügyi hivatali alkalmazottak vannak vegyesen.

Botka egy részletes listát is közölt, melyik városban vannak jelen a mozgalom jogászai, akik abban segítenek, hogy a szülők megakadályozhassák, hogy gyermekeik megkapják a kötelező védőoltásokat. 

Az úgynevezett MAG Népe Mozgalomnak (amely egy privát csoport a Facebookon) több mint huszonhatezer tagja van, így az oltásellenes lobbi hatalmas tömegekhez tud eljutni. De rendszeresen tartanak előadásokat is, ahol orvosok szólalnak fel a témában.

Nem újdonság, de könnyedén bajt okozhat

– A járvány kialakulásához sok esetben elég, ha csak kismértékben billen fel az átoltottság aránya – reagált a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) az oltásellenes lobbi egyre aktívabb jelenlétére.

A szervezet a Magyar Nemzet kérdésére kifejtette, az orvosok elleni eljárások ebben az évben kezdődtek el, amellyel azokat az orvosokat támadják, félemlítik meg, akik a szakma szabályai szerint végzik a tevékenységüket. – A polgári peres és büntetőperes eljárásokat amiatt indították a gyermekek törvényes képviselői, mert a kezelőorvos nem adott szakvéleményt a védőoltás alóli mentesítésről, mivel nem volt egészségügyi akadálya a vakcina beadásának. A szülők sérelemdíjat követelnek – fogalmazott a szervezet.

Az NNGYK tájékoztatása szerint egyes esetekben pedig háziorvosok, házi gyermekorvosok ellen tettek büntetőfeljelentéseket, foglalkozás körében elkövetett szándékos vagy gondatlan veszélyeztetés miatt, annak ellenére, hogy az oltóorvosok a szakma szabályainak és a jogszabályi kötelezettségeknek megfelelően végzik tevékenységüket. 

Az ilyen jogi eljárások időtartama alatt a gyermekek védőoltása halasztódik, ami tömeges méreteket öltve a járványügyi biztonságot veszélyeztetheti

– hívták fel a figyelmet. 

A szervezet felidézte, a védőoltások elleni mozgalmak már régóta jelen vannak a világon, illetve Magyarországon. – A védőoltás célja az aktív és passzív védettség kialakítása a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek ellen. Ezek a szervezetek, egyesületek saját érveikkel próbálják alátámasztani azt, hogy a fertőző betegségek nem is léteznek, az oltások hatástalanok, meddőséget, egyéb súlyos mellékhatásokat okoznak – mondták, kiemelve, hogy az oltásellenes szervezetek lobbija több alkalommal vezetett már tragédiához.

– Néhány éve, 2016-ban Belgiumban halt meg egy hároméves gyermek torokgyík, vagyis diftéria következtében. Oltatlan volt – példázták.

Kanyaró nem messze innen, a szomszédban

Az NNGYK arra is kitért, amíg nem ölt olyan mértéket az oltatlanok aránya, ami a kórokozó cirkulációját biztosítja, tömeges megbetegedések, járványok nem lesznek, ugyanakkor az oltások mellőzésének egyedi és társadalmi következményei lehetnek.

– Amennyiben például tetanusz ellen nem vagyunk immunizáltak, egy banális baleset, sérülés kapcsán súlyos tetanuszfertőzés alakulhat ki, amely halálos kimenetelű is lehet. A járvány kialakulásához tehát sok esetben elég az is, ha csak kismértékben billen fel az átoltottság aránya. A kanyaró például nagyon ragályos betegség – amíg egy fertőzött 16-17 másik fogékony személyt képes megfertőzni, addig az influenza esetében ez 2-3 személyt, a SARS CoV–2 vírus esetén pedig 2–5 személyt jelent a vírusvariánstól függően. Épp ezért a kanyaró esetében az átoltottság mértékét a lakosság körében 95 százalék felett kell tartani, különben számolni kell a kanyaróvírus cirkulálásával, azaz a járvány megjelenésével – figyelmeztettek, kiemelve, hogy a szomszédos országokban, Romániá­ban, Ausztriában, éppen az átoltottság mértékének csökkenése vezetett oda, hogy kanyarójárvány van.

– Nem kell messzire menni, az EU tagállamaiban is felütötték a fejüket a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek. Az oltási hajlandóság csökkenése miatt több gyermek van kitéve a fertőzés veszélyének különösen a kanyaró, de a szamárköhögés esetében is – jelezték.

Már bizonyítottak

A szervezet ugyanakkor megnyugtatott, hazánkban jelenleg az átoltottság valamennyi kötelező oltásfajtánál meghaladja a 99 százalékot.

– Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy a védőoltás beadásával, minden egyes védőoltással megelőzhető fertőző betegség okozta eset kivédhető és elkerülhető. Fontos továbbá, hogy mindig hiteles forrásból tájékozódjunk az oltásokkal, védőoltási programmal és a fertőző betegségekkel kapcsolatban. Csak a kötelező oltási programok tudatos és következetes betartásával lehet megelőzni, hogy hazánkban ne alakuljanak ki olyan járványügyi esetek, mint a környező országokban – fogalmaztak.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában