Közélet

2017.04.27. 13:54

Sertéshorror és vér a Böllér Bajnokok Ligáján

A Hatvantól alig húsz kilométerre lévő nógrádi falu hagyományt teremtett.

Tari Ottó

A disznóölő- és -feldolgozó versenyt immár harmadik alkalommal tartották meg. Az idei megmérettetésre harmincegy csapat nevezett be az ország számos részéről, köztük megyénkből. Az esemény fővédnökei Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Nagy István parlamenti államtitkár voltak.
A résztvevők kora reggel az elkábított jószág kivéreztetésével kezdték a versenyt. A zsűri – amely mesterszakácsokból, húsipari és gasztronómiai szakemberekből állt – folyamatosan ellenőrizte az egyes műveleteket és az elkészített étkeket. A versenyzők zenészeket is hozhattak magukkal, így biztosítva a jó hangulatot és a munkakedvet saját maguk számára.
Hatvan két csapattal képviseltette magát: Bagyinszki Gyula irányítása mellett a Média-Hatvan Nonprofit Közhasznú Kft. „Hatvani Daliák”, valamint a Márkus Tibor által vezetett „Roncsderby” együttese vett részt a küzdelemben. Szurkolóként jelen volt Horváth Richárd polgármester és Lestyán Balázs alpolgármester is, hogy erősítsék településük bölléreinek önbizalmát a szeszélyes időjárási körülmények közepette.
 

 
A média együttesének vezéregyéniségei a Gáspár András Bajtársi Egyesület zászlóőrei, Földesi Attila, Berkes József, Kuzsella Gábor és társaik voltak, akik már számos alkalommal bizonyítottak az országos szabadtéri főzőversenyek során. Munkájukhoz a kedvcsinálót a jóféle ágyas pálinkákon túl a tűzoltókból és mentősökből verbuválódott boldogi lagzis banda biztosította. És ne feledkezzünk meg azokról sem, akik ilyenkor is szolgálatot láttak el szabadidejükben: Hatvanból és körzetéből a polgárőrség népes csapata érkezett ide, vigyázott a rendre és biztosította a nagy forgalmat. Se szeri, se száma nem volt azoknak a programoknak, melyeket az idelátogató több ezer vendégnek kínáltak a helyiek, a szervezők, az önkormányzat.
A résztvevők az elkészített disznótoros ételeket kóstolójegy ellenében felkínálták az ide látogatóknak. Emellett lovasverseny, kulturális műsorok, népművészeti vásár, íjászat, lovaglás, vidámpark, játszóház és folklórműsorok szórakoztatták a jelenlévőket. A jó hangulatú eseményt éjszakába nyúló böllérbuli zárta.
 
[caption id="" align="alignleft" width="650"] Jó hangulat, finom ételek és egyéb örömforrások jellemezték a hagyományőrző versengést Fotó: H. Szabó Sándor
[/caption]
 
A böllérverseny nemcsak remek szórakozást jelentett a résztvevők számára, de a hatvaniak szép szakmai sikerével is zárult. Sütemény kategóriában a „Hatvani hájas” – dióval és otelló szőlőlekvárral töltött édesség – ezüstérmet nyert. A pálinkák között Földesi Attila bodzavirágból készült 50 fokos, egyéves „Fogó pálinka” főzete ugyancsak ezüstérmet kapott. A Hatvani Daliák csapata díszoklevelet vehetett át a magyar gasztronómiában kifejtett tevékenységért és a vidéki disznótoros hagyományok megőrzéséért. Ennek örömére a „hatvani csülökdöngölőst” is eljárták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!