Közélet

2016.12.08. 16:10

Európai bér a magyar munkavállalóknak

A béremelések után aki dolgozik, és nem a segélyekre vár, biztosítani tudja majd mindennapi megélhetését, húzta alá Szabó Zsolt államtitkár.

HEOL

Jelentősen emelkedik a szakmunkás-minimálbér, cserébe csökken a társasági adó – részletezte hatvani sajtótájékoztatóján a jövő évtől érvénybe lépő gazdaságélénkítő intézkedéseket Szabó Zsolt államtitkár. A cél, hogy visszaadják a munka becsületét, egyben növeljék az ország gazdasági versenyképességét Európa legalacsonyabbá tett társasági adómértékével, amely jövőre 9 százalék lesz.

A kormány elment a falig: így a minimálbér jövőre 127.500 forint lesz, egy évre rá 138.000. 2018-tól pedig már 180 ezer forint fölé megy a szakmunkás minimálbér, ezek jelentős előrelépést hoznak. Érdemes lesz Szabó Zsolt szerint szakmát tanulni a fiataloknak, és várható az is, hogy külföldön dolgozó magyarok döntenek úgy, hogy hazatérnek.

A béremelések után aki dolgozik, és nem a segélyekre vár, biztosítani tudja majd mindennapi megélhetését, húzta alá Szabó Zsolt államtitkár. A mérleg másik oldalán, a munkaadóknál cserébe Európa legalacsonyabb társasági adója lép érvénybe itthon, 9%-kal, minden cégnél. A szociális járulék jövőre 27-ről 22 százalékra csökken, egy évre rá újabb két százalékkal mérséklik, sőt, ha meggyőződik a kormányzat arról, hogy a munkaadók valóban meglépik a minimálbér-emelést, még fél százalékpont lehet a kedvezmény, nyomatékosította Szabó Zsolt.

A képviselő szót emelt az MSZP részéről a kormányzat és az érdekképviseletek által közösen kiharcolt béremelés túllicitálása ellen is, és emlékeztetett: mialatt a szocialisták a csőd szélére vitték az országot, elvették a kétkezi munka becsületét. Segélyt osztogattak, s nem szorgalmazták a minimálbér emelését. Ebben többnyire a Fidesz-kormányok jártak az élen, tételesen négy év alatt többel növelték ezt a bért, mint a kormányt bíráló MSZP nyolc év alatt, akik ráadásul hitelből igyekeztek emelni.

Most viszont adott az erősödő magyar gazdaság által biztosított háttér. Az új intézkedések célja, hogy fenntartható fejlődéssel mielőbb európai bért keressenek a magyar munkavállalók is, minden szinten tovább emelkedhetnek a bérek. A következő években a GDP-növekedés is 3 százalékról akár 5 százalékra nőhet, szögezte le az államtitkár. Mint hozzáfűzte, 12% helyett ma 4,7% a munkanélküliségi ráta, ez a rendszerváltás óta a legalacsonyabb érték.

Ugyanebben a témában Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője is tartott tájékoztatót csütörtökön a megyeszékhelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!