falka

2021.04.25. 17:20

Csapatban élhettek és vadászhattak a tirannoszauruszok

Nagy valószínűséggel az eddig vélttel ellentétben a tirannoszauruszok nem magányos ragadozók voltak, hanem a farkasokhoz hasonlóan csapatban vadászhattak egy új kutatás szerint.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A paleontológusok a Utah állam déli részén fekvő Grand Staircase-Escalante National Monument Nemzeti Parkban lévő lelőhelyen egy hét évvel ezelőtti feltárása nyomán jutottak erre a következtetésre. Ott több tirannoszaurusz maradványára bukkantak.

A csontok és kövek geokémiai elemzése alapján az Arkansasi Egyetem tudósai megállapították, hogy a dinoszauruszok ugyanazon a helyen múltak ki és temetődtek be, nem több helyszínről mosódtak össze a fosszíliák.

A utahi helyszín már a harmadik tömeges „tirannoszaurusz-sír”, melyet Észak-Amerikában találtak. Ez megerősíti azt a húsz évvel ezelőtt megalkotott elméletet, amely szerint falkákban élhettek ezek a ragadozók.

Még több vizsgálatra van azonban szükség a teória alátámasztására Kristi Curry Rogers, a Macalester College kutatója szerint, aki a feltárásban nem vett részt.

Lehetséges, hogy ezek az állatok egymás közelségében éltek, de nem együtt mozogtak csoportként és csak a nehéz időkben gyűltek össze az élelem és egyéb források közelében – véli a tudós.

A területet 2014-ben fedeztek fel, később a „szivárványok és egyszarvúk bányája” nevet kapta a benne talált nagy mennyiségű fosszília miatt. Felfedezése óta folynak itt a feltárások a terület nagysága és a csontok száma miatt.

A tirannoszauruszok társas létének elméletét több kutató is megkérdőjelezi, mivel véleményük szerint ezek a dinoszauruszok nem rendelkeztek megfelelő aggyal ahhoz, hogy szofisztikált társas kapcsolatokat alakítsanak ki.

A tirannoszauruszok mellett a tudósok találtak hét teknősfajt, több hal- és rájafajt, két másik dinoszauruszfajt és egy Deinosuchus alligator fiatal egyedének szinte teljes csontvázát. Ezek az állatok a vizsgálatok szerint nem együtt pusztultak el.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!