Állatvédelem

2021.11.30. 07:55

Indul a madáretetési szezon, gondoljon az apró énekesekre!

Az etetési időszak az első fagyok késő őszi beköszöntétől, november második felétől márciusig, a fagyok megszűnéséig tart.

A 132. országos énekesmadár-etetési szezon kezdetére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, az MME. A szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy a vízimadarakat viszont nem szabad etetni, mert ez tömeges pusztulásukat okozhatja.

Magyarországon 1890-től számítható a lakosság madáretetési mozgalmának elindulása, így a 2021/2022-es tél a 132. szezon.

A madarakat a közvélekedéssel ellentétben nem azért etetjük, hogy életben maradjanak. A cél alapvetően a saját gyönyörködtetésünk, a mintegy 50 potenciális etetőlátogató faj megfigyelése egyedülálló élményt kínál.

Az énekesmadár-etetési időszak az első fagyok késő őszi beköszöntétől, november második felétől márciusig tart. Az etetők madárforgalma elsősorban a tél keménységétől, a hótakaró vastagságától és tartósságától függ. Enyhe teleken az etetőket látogató madarak faj- és egyedszáma gyakran csak fele, harmada a megszokottnak.

Az énekesmadaraknak téli eleségként adható többek között napraforgó, alma, bogyók és állati zsiradék.

Ezek valamelyike már önmagában is elegendő lehet. Ezenkívül érdemes biztosítani az ivó- és fürdővizet, a befagyott itatókban pedig a naponkénti vízcserét. Bármi mással kísérletezni felesleges, és a madarakra nézve kockázatos is lehet.

A vízimadarakat tilos etetni

Az énekesmadarak téli etetésével szemben a vízimadarak etetése tömegesen sodorhatja veszélybe, betegítheti meg és ítélheti pusztulásra az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek. A vízimadarak életmódja ugyanis alapvetően tér el a klasszikus etetőket látogató énekesmadarakétól, ezért számukra az etetés életveszélyes kockázatot jelent, mert kikapcsolja a téli túlélést szavatoló vonulási viselkedést, ami tömeges jégbe fagyásukat okozza. Ezenkívül növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót, az ebből eredő sérülésveszélyt és a fertőző betegségek terjedését.

A tömeges érintkezés ránk is veszélyes, különösen a madárinfluenza kapcsán jelent madárra és emberre egyaránt óriási kockázatot.

Bővebb információk az etetési szezonról a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján találhatóak.

Ezek is érdekelhetik