ElpáH(E)OLó

2015.11.25. 20:30

Időrabló tettek

Kockáztatnak, és többször nyernek, olykor veszítenek, akik a haszonszerzés könnyebb útját választják: a gyanú vagy a vád szerint csalással igyekeznek gyarapítani a vagyonukat.

Szalay Zoltán

Ha elég okosak, dörzsöltek, akár meg is úszhatják a szigorú számonkérést. De az is lehet, hogy a velük szembeni eljárások bonyolultsága miatt csak évek, netán évtized után születik – az időmúlás okán – jobbára enyhe ítélet.

Itt van példának az ecsédi autókereskedő esete. A most vádiratba foglalt, s a főügyészség által költségvetési csalásnak minősített cselekedeteit négy éve követte el. Majdnem százmilliós hátrányt okozott az állami költségvetésnek. Ügyében még hátra van a törvényszéki tárgyalás, s az ítélet megfellebbezése után valószínűleg az ítélőtábla előtti felelősségre vonás. Jó, ha jövőre legalább első fokon végére járnak a történteknek. S akkor még nem esett szó arról, miből és mikor hajtható végre jogerős döntést követően az indítványozott 60 milliós vagyonelkobzás.

E bűntények esetén valami nagyon hibádzik mind a paragrafusok alkotásában, mind azok alkalmazásában. Tapasztalhattuk ezt már húsz éve a Lánchíd 2000 néven elhíresült procedúrában is: a becsapottak zöme még ma sem kapta vissza a pénzét. Az elkövetők az 1995-ben átvert emberek utolsó megtakarításaiból egzotikus helyeken üdültek.
Nem véletlen, hogy ezen ügyek ismeretében nagyon szkeptikusak azok is, akik legfeljebb közvetve érintettek az állami bevételt apasztó bűnügyekben. Méltán várnak jóval nagyobb határozottságot, gyorsaságot az illetékesektől. Ha nem így lesz, még kedvet kapnak az ügyeskedéshez...

Ezek is érdekelhetik