Friss hírek

2004.11.25. 13:49

Lányi András aktív kultúrpolitikát vár az államtól

Az államnak kellene gondoskodnia a kultúra autonómiájáról, az eltérő kulturális ízlések fennmaradásáról - mondta Lányi András szociológus Budapesten csütörtökön, a Ráday Könyvesházban.

BAMA

Ma az egyik legfontosabb közpolitikai kérdés a kultúra finanszírozása, amely "mélyen megoldatlan" - mondta Majtényi László,  volt adatvédelmi biztos az Eötvös Károly Intézet rendezvényén, a  kultúra finanszírozásáról rendezett csütörtöki eszmecserén.

A magyar kultúra 90-es években tapasztalt látványos  hanyatlásának egyik oka, hogy a kultúrpolitika még nem jutott túl a  rendszerváltáson - jelentette ki Lányi András szociológus

Az állam feladata a magas kultúrát fogyasztók, e hátrányos  kisebbség felkarolása lenne, eddig azonban minden kormány  értelmiségi politikának tekintette és klientúra építésére használta  a kultúrpolitikát - tette hozzá. 

A pluralista államnak aktív, intervenciós politikával kellene  gondoskodnia a kultúra autonómiájáról, az eltérő kulturális ízlések  fennmaradásáról - hangsúlyozta a szociológus.

A Nemzeti Kulturális Alapprogramot (NKA) bírálva azt mondta,  hogy a jelenlegi pályázati rendszerben a rossz pályázók is  támogatáshoz jutnak és a helytelen döntések következmények nélkül  maradnak.

A döntéshozók kiválasztásának és magának a döntéshozatalnak is  nyilvánossá, számon kérhetővé kellene válnia - jegyezte meg. 
"Az NKA-t inkább asztal alatti lobbizások jellemzik", semmint  értékelvű döntések, de pályázati rendszere mégis közel áll ahhoz,  ami a magyar kultúrpolitikában ideálisnak tekinthető - mondta Török  András, a Summa Artium Kft. vezetője. 

Schilling Árpád, a Krétakör Színház rendezője szerint az állam  jelenleg túl sok színházat tart fenn, ezért a csökkenő támogatás  szétforgácsolódik. 
A színházi struktúrát a nagy közszolgáltatási rendszerekhez, az  egészségügy, az oktatás és kultúra szerkezetéhez hasonlította, mert  ezek finanszírozása is "a 15 éve lerázott" világnézet és államforma  hagyományait viszik tovább. 

A modern magyar színházi kultúra aranyfedezetét a kapitalista  társadalmi-piaci viszonyok súlyos értékvesztéssel fenyegetik, és  ezért haladéktalanul át kell gondolni, miképpen lehet ezt az értéket  megmenteni - figyelmeztetett a rendező.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!