Gazdaság

2007.09.25. 11:07

A szüret végére befejeződik a kivágási engedélyek kiadása

A szőlőültetvények kivágásához nyújtott támogatás iránt országos 6826 darab kérelem érkezett be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). Az ezek által érintett terület 4100 hektár, az igényelt támogatások összege pedig mintegy hat milliárd forint.

HEOL

A kérelmeket az MVH - a rendelet értelmében - a beérkezés sorrendjében bírálja el. A fent említett kérelmek mintegy kétharmadának az ún. adminisztratív ellenőrzése már megtörtént. Ezek közül 358 kérelmet el kellett utasítani, 825 kérelmezőt pedig hiánypótlásra szólítottak fel. A kérelmek formai, adminisztratív ellenőrzését a helyszíni ellenőrzések követik. Az erre már átadott 3312 kérelem 1910 hektárt, azaz a támogatható terület több mint 95 százalékát lefedi.

Az eddig lefolytatott 1564 helyszíni ellenőrzés alapján mindössze 11 kérelmet kellett elutasítani. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) által elvégzett, hetente mintegy 500 ellenőrzés jegyzőkönyvei alapján az MVH állítja ki a kivágási engedélyeket A jelenlegi ütemmel számolva az MVH a szüreti időszak végére várhatóan maradéktalanul kiadja a 2000 hektáros keretet lefedő kivágási engedélyeket, valamint a kereten felüli támogatási igényeket elutasító határozatokat. Ha a kérelmezők a kivágási engedély birtokában a szüret után elvégzik az ültetvények kivágását és azt be is jelentik az MVH-nak, úgy – az MgSzH általi második helyszíni ellenőrzését követően – a támogatások kifizetése már november végén megkezdődhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!