Gazdaság

2007.09.23. 07:57

Küzdelem az olaszrizling becsületéért

Jordán Tamás, Bodrogi Gyula, Hollósi Frigyes – csak néhány ismert név azok közül, akik immár büszkén vallhatják magukat az Egerszóláti Olaszrizling Borlovagrend tagjainak.

Kühne Gábor

Elsősorban az Olaszrizling „becsületének” visszaállítása, piaci pozícióinak megerősítése motiválta az egerszólátiakat, amikor 2004-ben – a Vinum Agriensis után az Egri Borvidéken másodikként – megalakították az Egerszóláti Olaszrizling Borlovagrendet. – Az ötlet Fejes Sándor hegybírónk fejéből pattant ki több mint tíz éve: ő vetette fel, hogy meg kéne menteni a szóláti Olaszrizlinget.

Persze, borlovagrendet alapítani nem is olyan egyszerű dolog. Kell hozzá például egy alaposan kidolgozott alapszabály, amihez a mintát a Vinum Agriensis szabályzata adta. 

Alapító tagok

Tuza Ferenc (nagymester), dr. Gál Lajos (kamarás), dr. Lőrincz György (főpohárnok), Kelemen Pál (háznagy), Sike Tamás (ceremóniamester), Andreas László és Varga Ferenc (ínyencmesterek), Fejes Sándor (kincstárnok), Hangácsi Csaba, Simkó Zoltán, Fehér Ferenc, Hagymási József, Rabóczki Attila.

– A hímzett zászlónk végül is az idei szüreti fesztiválra készült el, addig a község címeres lobogója alatt vonultunk, a zászlósborunk pedig először Gál Lajos 2004-es Egerszóláti Olaszrizlingje lett. Most már viszont Fesztiválborunk van: az ebbe való Olaszrizlinget a lovagrend tagjai adják össze, és a kutatóintézetben készül el – mondta Tuza Ferenc polgármester. – Tagjaink elsősorban helybeli vagy helyi kötődésű szőlőtermelők és borászok, de vannak olyanok is közöttünk, akik messzire vihetik az Olaszrizling és a település nevét. Először a 2005-ös szüreti fesztiválon avattunk tiszteletbeli tagokat, akkor a szóláti származású Somorai Lászlót, a Szerencsejáték Rt. kommunikációs igazgatóját, vele együtt pedig Jordán Tamást, a Magyar Nemzeti Színház igazgatóját, tavaly Bodrogi Gyula és Csankó Zoltán színművészeket, idén pedig Kovács Gézát, a nemzeti filharmonikusok igazgatóját és Hollósi Frigyes színművészt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!