Gazdaság

2008.12.09. 07:39

Borászok: embert próbáló év volt

Soha rosszabb minőséget, viszont csak jobb értékesítési lehetőségeket! – így összegezte az idei egri szüret tapasztalatait dr. Gál Lajos, az EBHT titkára.

HEOL

– Ha röviden kéne jellemezni a szőlő-bor ágazat szempontjából az idei esztendőt, akkor az „embert próbáló” jelzőt használnám úgy a szőlőtermelést, mint a szőlő-, illetve borértékesítést tekintve. Ugyanakkor rögtön hozzá kell tenni: kiváló egri borokat rejtenek a pincék. Ekképp értékelte 2008-at dr. Gál Lajos, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának (EBHT) titkára. Érdekesség, hogy ha az elmúlt pár évet nézzük, akkor 2000, 2002, 2003, 2006 és 2007 után most ismét átlagon felüli évjáratot könyvelhetnek el a gazdák, sőt – sok más hellyel szemben – Eger esetében még a 2005-ös esztendő is kiemelkedőnek számított.

A viszonylag enyhe telet korai rügyfakadás követte, s köszönhetően annak is, hogy a talaj elegendő csapadékot őrzött, dinamikus, egyenletes volt a hajtásnövekedés. Ez viszont azt is jelentette, hogy korábban és többször kellett csonkázni a szőlőt. Ráadásul ez az időjárás a kórokozóknak is kedvezett, ami nagy odafigyelést és szakértelmet követelt a védekezés tekintetében, ez pedig jelentős többletköltségeket is okozott a termelőknek.

Az időjárás alakulása összességében magas mustfokot és harmonikus savtartalmat eredményezett. Azaz: jó borokra van kilátás. Sőt, akik eleve tudatos terméskorlátozással éltek, igen magas minőségű, kiváló borokra számíthatnak – húzta alá az EBHT titkára. Az idei szőlőértékesítési nehézségekről már szóltunk, november végéig pedig már le kellett adni az illetékes hegyközségnek vagy a szőlőszármazási bizonyítványt, vagy a szüreti jelentést. Ha ez elmaradt, akkor a gazda jó néhány uniós támogatástól is eleshet – figyelmeztetett dr. Gál Lajos, aki szerint a mennyiség a közepestől kicsivel jobb lett, igaz, pontos adatokat csak a származási bizonyítványok összegzése után lehet mondani.

A Mátrai Borvidékre kitekintve Csernyik István nagyrédei hegybíró kiváló termésmennyiségről számolt be, náluk átlagosan 13 tonna termett hektáronként. A település 850 hektárnyi szőlőjéből 110 ezer mázsányi alapanyag került prés alá.

– Nehezen indult a szüret a fő felvásárló, a Nagyrédei Szőlőskert Zrt. csődje miatt, de őszre megmenekült a vállalat, és betartotta felvásárlási és fizetési ígéreteit is – mondta el a szakember. Mint fogalmazott, a rédei fehérborok tavaszra szenzációsak lesznek. A Chardonnay különösen szép, a rozék zamatosak, gyümölcsösek. A vörösborokat még korai lenne megítélni, de láthatóan megfelelő a savtartalom, és színanyagban is gazdag a termés. A felvásárlási árak viszont harminc százalékkal alacsonyabbak voltak a tavalyihoz képest, vagyis csak a 2006-os árszintet érték el. A termelési költségek viszont mindeközben épp ugyanekkora mértékkel emelkedtek, a kiesést pedig nem kompenzálta még a jó termésmennyiség sem – jegyezte meg Csernyik István.

Az árcsökkenést megerősítette Hordós Attila, a Mátrai Hegyközségi Tanács titkára is, aki emellett a pénzügyi feltételek romlásáról is említést tett: míg tavaly a szüret alkalmával, vagy legkésőbb decemberig fizettek a felvásárlók, idén már csak két-három részletre bontva kapják meg jussukat a gazdák. A termésmennyiséget ugyanakkor a titkár is kiemelkedőnek minősítette: 2007 hektáronkénti hét és fél tonna szőlője után most tíztonnás termésátlagot könyvelhettek el a Mátrai Borvidéken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!