Gazdaság

2010.10.05. 04:05

Banya-Tanya: mindenhonnan jönnek

A Bátorban létrejött kalákakör tagjai önzetlenül - a pénzforgalmat kiiktatva - segítik egymást tudásukkal, fölösleges terményeikkel.

B. K.

Máté Orsolya, aki gyermekként panellakásban nőtt fel, néhány éve egy Egerhez közeli kis faluban vett egy parasztházat, hogy a nagymamájától tanultakat felelevenítve kertet műveljen, állatot neveljen, saját magát el- és fenntartsa. A helyiek eleinte csodabogárként tekintettek a „gyüttmentre”, ám rövidesen elfogadták, hiszen azt tapasztalták, hogy tényleg tenni akar a közösségért. Öt éve a Banya-Tanya Alapítvány megalakításával azt a célt tűzte ki, hogy létrehoz egy kalákakört, amelynek tagjai önzetlenül – a pénzforgalmat kiiktatva – segítik egymást tudásukkal, fölösleges terményeikkel. Ma is vallja, az emberek képesek az öngondoskodásra.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] Máté Orsolya, a Banya-Tanya Alapítvány létrehozója maga is évek óta gazdálkodik. A képen a két házőrző komondorral, Cinkával és Horkával. Fotó: Ötvös Imre
[/caption]

Két éve a Norvég Civil Támogatási Alaptól nyert pályázati támogatás új lendületet adott az ügynek, és mára az ország legkülönbözőbb pontjairól járnak tapasztalatcserére a bátori kalákásokhoz. A tapasztalatokat így összegzi Orsolya:
– Igyekeztünk újratanulni a falvakban régen élő, kölcsönös közösségi segítő folyamatokat. Kézműves műhelyeket szerveztünk, kirándulásokra hívtuk az érdeklődőket a falu környékére, azokon gyógynövényeket, gombát gyűjtöttünk, ismerkedtünk a helyi növény- és állatvilággal. Biokertet művelünk vegyszermentes módszerekkel, háziállatokat tartunk, gyűjtjük a környék tájfajtáit, ezekből magbörzéket, cseréket szervezünk.

A kaláka-körnek közel 40 tagja van, akik rendre részt vesznek a kéthetente szervezett találkozókon.
– A tagok kérésére hívtunk például kemenceépítő mestert – folytatja. – Közelítünk a célhoz: függetlenedni a nagy ellátórendszerektől. Sok érdeklődő látogatott meg bennünket Budapestről, Debrecenből is, akik szerették volna látni, miként működik a kezdeményezésünk.

Létrehoztak kereslet-kínálati nyilvántartást, amelyben a tagok feltüntették, hogy ők milyen szolgáltatással tudnák segíteni a többieket, milyen segítségre lenne szükségük. Így jelent meg felajánlásként a jóga-oktatás, az idegen nyelv tanítása, a szervezett házitej-szállítás stb. Mára odáig tökéletesedett a rendszer, hogy fölösleges naplózni a szolgáltatásokat, a tagok automatikusan segítik egymást.

A kör tagjainak köszönhető, hogy összegyűjtötték az idős bátori emberektől azokat a régi fotókat, amelyek a község múltját tükrözik. Ezekből hamarosan kiállítás is nyílik. Abban is nagy részük van, hogy Bátorban pezsgőbbé vált a közösségi élet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!