Gazdaság

2011.01.15. 06:22

Nemcsak a régió termelőit várják Egerbe

Immár XII. alkalommal rendezik meg a szőlészeti-borászati konferenciát a hevesi megyeszékhelyen január 19. és 22. között.

K. G.

Az elsősorban az Észak-magyarországi Régió termelőinek szóló szakmai tanácskozás szervezője ezúttal is az egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, társszervezői pedig az egri Eszterházy Károly Főiskola (EKF) és a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola (KRF). Mint dr. Bálo Borbála, a kutatóintézet igazgatója és dr. Gál Lajos, a EKF docense hangsúlyozta, bár főként az Egri, a Mátrai, a Tokaji és a Bükki Borvidékről számítanak érdeklődőkre, az ország más régióiból is rendszeresen felkeresik a rendezvényt, amire még várják a jelentkezőket.

A Hotel Eger & Parkban megrendezendő konferenciát szerdán 10 órakor nyitja meg Habis László, Eger polgármestere. Az első napon a növényvédelemmel kapcsolatos témák kerülnek terítékre, így más mellett szó lesz a botrytis elleni növényvédő szerekről is, mely kérdéskörben a Reims-i Egyetem oktatója, dr. Florence Fontaine tart előadást.

Csütörtökön a hazai borászatok előtt álló kihívásokról értekeznek a szakemberek. Alfred Paradeiser, a Tulln-i Mezőgazdasági Főiskola tanára például arról beszél majd, hogy miként lett ismét versenyképes az osztrák borgazdaság a glikol-botrány után. A konferencia zárónapján, pénteken pedig a borpiaccal, a bormarketinggel összefüggő kérdésekről tartanak előadásokat. Majd 22-én, szombaton – nyílt nap keretében – a szőlőtermesztés gyakorlati kérdéseiről szerveznek bemutatót 9 órától a kutatóintézetben.

A konferencia részeként szerda este a bükki és a mátrai, csütörtökön a tokaji, pénteken pedig az egri borokból tartanak bemutatót a hotelben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!