Gazdaság

2012.01.27. 06:14

Állások a weben: százból csak kettő Hevesből

A legtöbb álláshirdetés tavasszal, a legtöbb álláskereső év elején volt 2011-ben.

HEOL

A Workania állásportál szerint tavaly 22 százalékkal több álláshirdetés jelent meg az internetes oldalon, mint 2010-ben, miközben az álláskeresők száma éves szinten 5 százalékkal növekedett. A kutatásból az is kiderült, hogy a cégek leginkább áprilisban és májusban toboroznak, a legtöbb önéletrajz pedig januárban kerül a világhálóra.

workania.hu állásportál éves kimutatása szerint az év során megjelent álláshirdetések 54 százaléka az első félévben került az internetre. A munkaadók tavasszal a legaktívabbak, a legtöbb álláshirdetés  - az egész éves termés 11-11 százaléka - ugyanis áprilisban és májusban jelent meg, míg a legkevesebb– 6,4 százalék - az uborkaszezon végén, augusztusban.

Az álláskeresők viszont továbbra is az újévi fogadalmakban és a nyári pihenéseket követő újrakezdésben hisznek: az álláskeresők 11,3 százaléka ugyanis januárban, 10,2 százalék pedig szeptemberben csatolta önéletrajzát az oldal adatbázisába. A legkisebb mozgás decemberben volt: az álláskeresők csupán 5 százaléka próbált ekkortájt munkát keresni.

Tavaly az álláshirdetések közel harmada budapesti munkalehetőséget kínált, 19 százalék pedig Győr-Moson-Sopron megyébe keresett munkavállalót. A harmadik legtöbb állást kínáló régió Pest megye – az éves termés 5,7 százalékával -, majd Csongrád és Fejér megye következik 4-4 százalékkal. A vas megyei állások az éves kínálat 2,5 százalékát adták, Heves megyéből az összes hirdetés 2 százaléka származott. Kevesebb, mint 1 százaléka a hirdetéseknek Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Tolna, Nógrád, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelent meg.

A Workania önéletrajz-adatbázisa alapján az álláskeresők is a kínálathoz igazodnak: a legtöbbjük – 28 százalékuk – ugyanis a fővárosban próbál elhelyezkedni, 9 százalékuk Pest megyében, ezt követi Győr-Moson-Sopron (6), Csongrád (4) és Fejér (4). Több, mint 3 százalék Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom és Baranya megyében szeretne dolgozni. Heves megyében az online álláskeresők 2,5 szeretne elhelyezkedni. A legkevesebben – 0,8 százalék - Nógrád megyében próbálnának szerencsét.

Ami a kategóriák szerini eloszlást illeti: az interneten található álláshirdetések 16,7 százaléka az értékesítés-kereskedelem, 11 az információs technológiák, 7-7 pedig az adminisztráció, a gépipar valamint a pénzügy és könyvelés területére szólt 2011-ben.

Eközben az álláskeresők legnagyobb része pedig – 13, illetve 12 százalék - az értékesítés-kereskedelem valamint az adminisztráció területén dolgozna. A harmadik leggyakrabban keresett kategória az interneten a segédmunkák: az önéletrajzok 8,4 százalékában szerepel, majd a gyártás-termelés, valamint a szállítmányozás-logisztika következik 7-7 százalékkal. Szintén az egyik legjobban keresett kategória az önéletrajzokban az idegenforgalom és vendéglátóipar: tavaly az álláskeresők 6,4 százaléka dolgozott volna valamilyen hotelben, panzióban, éttermben vagy bárban.

Ezek is érdekelhetik