Gazdaság

2012.01.09. 16:28

Nem lesz termékdíjköteles a mezőgazdasági kertészeti fólia

A miniszter szerint a termékdíj ezesetben nem szolgálná az ágazat érdekét, rontaná a versenyképességet.

mti

Nem lesz termékdíjköteles a mezőgazdasági kertészeti fólia - tájékoztatta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn az MTI-t.  Ezzel cáfolta az ellentétes híreszteléseket, miután több megkeresés is érkezett a minisztériumhoz az üggyel kapcsolatban.

Fazekas Sándor utalt arra: a környezetvédelmi termékdíj bevezetése a  mezőgazdasági kertészeti fóliára nem szolgálná a magyar kertészeti ágazat fejlesztési érdekeit, rontaná annak bel- és külföldi versenyképességét a termelésre rakódó többlet költségek miatt.

Hozzátette: a termékdíj-szabályozásról szóló törvény január 1-től hatályos, és megjelentek a végrehajtást szabályozó rendeletek is.

Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke kijelentette: ez kedvező hír a termelők számára, azt jelzi, hogy a szaktárca komolyan elkötelezett a magyar kertészeti ágazat fejlesztésének támogatása mellett.

A magyar zöldségtermesztésben a fedett terület - azaz a technikai felület - nagysága mintegy 2.600-2.700 hektár. Ezen a területen évente átlagosan mintegy 400 ezer tonna zöldséget termesztenek. Az e területen megtermelt áru értéke mintegy 150 milliárd forint. Ez a zöldség-gyümölcs ágazat termelési értékének mintegy 25-30 százaléka.

Ezek is érdekelhetik