Gazdaság

2012.03.24. 10:52

Várják az agrárkárok bejelentését

Változtak az agrár-kárenyhítés szabályai. A károkat az esemény után 15 napon belül be kell jelenteni.

T. B.

A 2011. november 1. és a 2012. március 10. közötti elemi kár bejelentésére idén március 26-án van még lehetőség. Nyilatkozni kell a biztosításról is. Aki az üzemszintű referenciahozam-értéknek legalább a felére nem kötött az adott növénykultúrára jellemző kár ellen biztosítást, csak az enyhítő juttatás felére lesz jogosult. Az mgszh.hu oldalról letölthető nyomtatványokat a káresemény helye szerint illetékes földművelésügyi igazgatósághoz kell benyújtani.

– A kockázatkezelési közösségnek ettől az évtől kezdve minden olyan mezőgazdasági termelő kötelezően tagja lesz, aki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz legalább 10 hektár szántóföldi kultúra, vagy 5 hektár szántóföldi zöldség, illetve 1 hektár ültetvényre ad be támogatási kérelmet.

Tag lesz továbbá, aki a kérelmét együttesen legalább 10 hektár szántóföldi kultúrára és ültetvényre, vagy együttesen legalább 5 hektár szántóföldi zöldségre és ültetvényre nyújtja be – tájékoztatta lapunkat Bocsi Csaba, a Heves Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője.

Ezentúl vihar, felhőszakadás, illetve az Európai Unió Bizottságának egyedi jóváhagyása esetén árvíz esetén is lehet majd juttatást igényelni. Belvíz miatt kárenyhítés öt éven belül legfeljebb három alkalommal vehető igénybe.
Kárenyhítésre azok jogosultak, akiknél az adott évben bekövetkezett károk üzemi szinten több mint 30 százalékos hozamérték-csökkenést okoztak. Akik kárbejelentési kötelezettségüknek határidőben eleget tettek, november 30-ig igényelhetik a kárenyhítést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!