Gazdaság

2013.08.06. 18:15

Élmények várnak a hegyoldalban

A tervek szerint az év végére átadják a barlangfürdőt a Termál Völgyben

Pócsik Attila

LM_7043.jpg

Fotó: Lénárt Márton

Gőzerővel dolgoznak Demjén határában azért, hogy az idei esztendő végére átadják a térség egyik legjelentősebb majdani attrakcióját jelentő barlangfürdőt. A beruházás értéke több mint egymilliárd forint.

Néhány esztendeje talán még Fodor Géza, Demjén polgármestere sem gondolta, hogy sajtótájékoztatót kell majd tartania. Pedig az utóbbi időben megszaporodtak az ilyen elfoglaltságai, lévén pár év alatt kétmilliárd forintos beruházás valósul meg a településen.

Ennek jegyében még tavaly adták át a négycsillagos szállodát, a tervek szerint pedig 2013 végén már a barlangfürdőben is megmártózhatnak a helybeliek és az ide látogatók. A falu határában 690 méter mélyről tör fel az ország legújabban feltárt, 68 Celsius-fokos gyógyvize, melyre alapozva készült el közel 10 hektáros területen a Demjéni Gyógyfürdő és Aquapark hét medencével még 2007-ben. A víz gyógy- és rekreációs hatása miatt a régióban soha nem látott mértékben megnövekedett a látogatók száma: eddig 300 ezer vendéget fogadtak, s ez a szám a mostani fejlesztés eredményeképpen tovább nőhet.

– A beruházásokat megelőzően kérdőíves felméréssel, több száz vendéggel folytatott beszélgetést követően képet kaptunk arról, hogy milyen szolgáltatásfejlesztéseket látnának szívesen a következő években – mondta a Hírlapnak Rácz Kinga, a Demjén Termálfürdő Kft. képviseletében, aki hozzátette:

– A tulajdonosok azonnal tudták, hogy ebbe bele kell vágniuk. A természet adta lehetőségeket kihasználva egy hegybe vájt, jelenleg épülő barlangfürdő a régióban egy olyan turisztikai attrakció, amely további százezreket csábít majd az Egri Borvidékre, a nemzeti parkokba, s a turizmus minden területére, növelve ezzel a régió gazdasági teljesítményét.

A leendő barlangfürdő 6500 négyzetméteréből 1800 négyzetméter a vízfelület. Lesz benne sodrópatak, élményfürdő, szauna, török fürdő és csúszdatorony hatféle csúszdával. Ez utóbbi formája már ma is jól látható, s tudhatjuk azt is: egy fa kupolát kap majd a terület, azaz természetes fény világítja meg mindazokat, akik a vízbe csobbannak. A komplexumot egy termál körút köti majd össze, azaz „száraz lábbal” mehetünk egyik élményelemtől a másikig, közben masszázs és szanunahelyiségek várnak a látogatókra.

Jóval több vendég, növekvő munkahelyek

Gyüre Mariann, a Gyógyvizek Völgye TDM Egyesület elnöke érdeklődésünkre úgy fogalmazott: a fürdő, a vízi élmények komoly vonzerőt jelentenek a vendégek számára, és bízik abban, hogy egy egyedi barlangfürdő nyújtotta szolgáltatással gazdagított Termál Völgy pedig további hosszú tartózkodási idővel, kimagaslóan vonzó célpont lehet. A tulajdonosok képviseletében Rácz Kinga ehhez még hozzátette: a beruházással 30 új munkahely jön létre, s a tervek szerint 100 ezerrel növekszik a községbe látogatók száma évente. Várakozásaik szerint a fejlesztéseknek köszönhetően a termálvölgy látogatóinak száma 2017-re eléri a 320 ezret.

Fejes László építésvezető elárulta: háromszor tervezték át a fürdőt, ügyelni kellett ugyanis a kőzetmechanikára és a gépészeti megoldásokra is. Mit több, egy beomlás is nehezítette a munkát. Egy alkalommal egy gépkezelő dolgozott az egyik vágatban, amikor megcsörrent a telefonja. A férfit a felesége kereste, de rossz volt a vonal, így a munkás kijött a szabadba. Másodpercekkel később beomlott a vágat, s az ülés helyén egy másfél tonnás kődarab „pihent”.

Szerencsére tehát senki sem sérült meg, de a tervezőknek újabb feladatot adott az eset. Mostanra úgy megerősítették a vágatokat, hogy azok akár egy hegyet is elbírnának.

Az első ütemben épül meg a török fürdő, míg a másodikban hétféle szaunát, tengervizes- és jégbarlangot, valamint privát fürdőket is kialakítanak. A cél nem más, mint hogy az elmúlt több ezer év fürdőkultúráját bemutassák a demjéni termál völgyben.

Az egyik legizgalmasabb elemnek minden bizonnyal az egyedülálló, 550 folyóméternyi csúszdapark ígérkezik. A vendégek hatféle lehetőség közül választhatnak majd: lesz hagyományos családi, turbó a bátrabbaknak, anakonda a kanyarok szerelmeseinek, hagymakupola formájú és két kamikáze. Ez utóbbiról megtudtuk, hogy akár 18 méter/per secundumos csúcssebességet is elérhetünk, azaz közel 70 kilométer/per órával száguldhatunk rajta.

A tervek szerint az idei év végére elkészülő barlangfürdő pedig – a vendégeken túl – a helybelieknek is fontos. Fodor Géza úgy fogalmazott: bízik abban, hogy a fejlesztés nem csak a fürdőnek fogja meghozni a nagyobb hírnevet, hanem a településnek, a térségnek is előnyére válik.

Csak hagyni kell magunkat, s visz a víz

Fejes László építésvezető a Hírlap kérdésére elárulta: a hegyoldalból legalább 600 métert vágtak ki, ám ennek a munkának nem marad nyoma, hiszen szinte mindent hasznosítanak. A barlangfürdő térfogata több mint 30 ezer légköbméter lesz, s másfél óra alatt a teljes levegőmennyiséget ki tudjuk cserélni. A szellőzés tehát már kitűnően biztosított: huszonkét helyen tekinthetünk fel az égre a barlangból. Bent természetesen fény- és látványvilág fokozza majd az élményt, amelynek egyik leginkább várt eleme – sok más mellett – minden bizonnyal az 1,2 méter szélességű, méteres vízmélységű és 198 méter hosszú sodrópatak lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!