Bevételnövelés

2023.01.24. 17:30

A települések harmadán emeltek helyi adót Heves vármegyében

Új adókat is bevezettek egyes önkormányzatok, máshol néhány adó mértékén változtattak, hogy nagyobb bevételhez jussanak.

T.B.

Egerben is többet kell fizetni

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Harmincöt települési önkormányzat változtatott meg helyi adó mértéket, vagy vezetett be új adónemet január elsejétől, ezek közül Nagyvisnyón és Váraszón fordult elő adócsökkentés. Nyolcvanhat településen nem történt változás a helyi adózásban.

A helyi iparűzési adó mértékét hat település változtatta meg, Kisfüzesen 1,4 százalékról 1,8 százalékra, Sarudon 1,1 százalékról 1,7 százalékra, Szihalmon 1,8 százalékról 2 százalékra, Zagyvaszántón 0,8 százalékról 1,1 százalékra növelték a mértékét. Tarnabodon eddig nem volt helyi adónem, most bevezették az iparűzési adót, fél százalékkal. Nagyvisnyón 1,6 százalékról 1 százalékra mérsékelték a befizetett adó mértékét.

Tizenkilenc faluban és városban változott meg a magánszemélyek kommunális adójának mértéke, sok helyen felével nőtt a fizetendő díj, de akár kétszerese is lehet az ez évtől lerovandó adó. Van, ahol differenciálást hajtottak végre, máshol egységesítettek. A nagy emelések között van a hevesi, a hatvani, a markazi és a poroszlói is. Rózsaszentmártonban ettől az évtől kell fizetni ilyet, 4 ezer, 5,5 ezer, vagy 8 ezer forintot.

Tizennyolc településen fizethetnek ezután többet a turisták, megemelték ugyanis az idegenforgalmi adót. Több helyen 300, vagy 500 forintra növelték az adót, de Egerben például 580 forintot fizethetnek naponta a felnőttek, Gyöngyösön 450, illetve 550 forintot. A turisták által leginkább kedvelt helyeken, Demjénben, Egerszalókon, Kiskörén, Mátraszentimrén, Parádon, Poroszlón, Szilvásváradon, de Gyöngyöstarjánban és Bodonyban is általában ötszáz forintot kell majd fizetni éjszakánként. Korábban volt ilyen fajta adó Váraszón, ám idén nincs.

Az építményadóban hét helyen volt változás, Egerben, Felsőtárkányban, Gyöngyösön, Hevesen, Kiskörén, Parádsasváron és Sarudon. Nem mindenkinek kell azonban majd többet fizetnie például Egerben. Van, ahol felével kell többet leróni négyzetméterenként, mint eddig, van, ahol a dupláját kéri eztán az önkormányzat. Sarudon most vezetik be ezt az adófajtát, négyzetméterenként 250 forintot. Legfeljebb ötvenezret kell fizetni azokért az ingatlanokért, ahol nem laknak állandóan, vagy azokért a garázsokért, amiben nem autót tárol a magánszemély.

A telekadó mértékét négy településen változtatták meg, Gyöngyöshalászon (a négyszeresére, 200 forintra négyzetméterenként), Hevesen (a 300 forintost 350 forintra), Kiskörén (100-ról 120 forintra) és Mátraszentimrén (12-25 forintról 20-70 forintra). Egy helyen, Mátraderecskén pedig bevezették, itt 395 forintot kell majd fizetni négyzetméterenként, de magánszemélyek telkei, illetve társasházak rendeltetésszerűen használt területei nem tartoznak az adó hatálya alá.

Települési adót két helyen vezettek be, Markazon a nem megfelelően hasznosított zártkerti termőföldeket adóztatják meg négyzetméterenként 20 forinttal, Szűcsiben pedig a horgászházak, stégek tulajdonosainak kell évente nyolcezer forintot befizetniük a község adószámlájára. A három négyzetméternél kisebb tárolók után nem kell fizetni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!