összeköt

2018.11.14. 05:45

A Duna közös kincs, fontos szerepet játszik a gazdaságban

Környezetbarát szállítmányozást tesz lehetővé, emellett energia- és vízforrás is.

Budapest, 2018. augusztus 10. Fesztiválozók felszállnak a BKK (Budapesti Közlekedési Központ) egyik hajójára a 26. Sziget fesztivál harmadik napján a Jászai Mari téren 2018. augusztus 10-én. A háttérben a Margit híd. MTI Fotó: Sóki Tamás

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Sóki Tamás

A folyó fontos szerepet játszik a gazdaságban és a mezőgazdaságban egyaránt – hangsúlyozta Sztáray Péter András, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a Duna Bizottság megalapításának 70. évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi konferencián kedden Budapesten.

Hozzátette:

a Duna az egyik fő európai közlekedési folyosó, lényeges a nemzetközi együttműködés a Duna gazdaságokat integráló funkciójának támogatásához, a fenntartható fejlődés biztosításához és a környezet védelméhez.

Közös feladatnak nevezte, hogy az érdekütközések ellenére szorosabbra fűzzék és megerősítsék a nemzetközi együttműködést. A Duna a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) kiemelt része, a fejlesztését és hajózhatóságának biztosítását az Európai Unió is fontosnak tartja – mondta. Üdvözlik az együttműködéseket a Duna Bizottság és más nemzetközi vagy regionális szervezetek között, így fontos a Fekete-tengeri régió és a Duna-régió közötti együttműködés is.

Magyarország idén július óta megfigyelőként vesz részt a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködésben – ismertette.

Kitért arra is, hogy a bizottság alapjait lefektető belgrádi egyezményt 1948-ban a második világháborút követően Magyarország is aláírta a hét alapító tagállam egyikeként. Az egyezmény felülvizsgálata elkezdődött, a munkacsoportot Magyarország vezeti.

A nemzetközi szervezet 70. évfordulójáról a külügyminisztériumban kiállítással emlékeztek meg, és számos más rendezvényt tartottak – mondta. Ismertette: az 1948-ban létrejött Duna Bizottság célja a dunai hajózási együttműködés elősegítése. Székhelye 1954 óta Budapesten van, tagjai Ausztria, Bulgária, Horvátország, Magyarország, Moldova, Németország, Oroszország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Ukrajna, 10 állam pedig megfigyelőként vesz részt a működésében.

A tagállamok vállalták, hogy a Duna területükre eső szakaszát hajózható állapotban tartják, elvégzik a szükséges karbantartási munkákat és fejlesztéseket a hajózási feltételek biztosítására. A bizottság a dunai hajózással kapcsolatos ügyekért felelős, ellenőrzi a környezetszennyezést, a biztonságot és a vízi járművek lajstromozását is.

Borítókép: Fesztiválozók felszállnak a BKK (Budapesti Közlekedési Központ) egyik hajójára a 26. Sziget fesztivál harmadik napján a Jászai Mari téren 2018. augusztus 10-én, a háttérben a Margit híd

MTI Fotó: Sóki Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában