Járvány

2020.04.15. 08:49

Finomhangolás előtt áll a bértámogatás

Zajlanak az egyeztetések, a kormányrendelet nagyobb mértékű átalakítására is van esély.

A munkáltatói oldal üdvözli, hogy elindul az állami bértámogatási program, de számos ponton még csiszolna rajta – írja a Világgazdaság.

Pozitív, hogy a kurzarbeit ma­gyar változata szektor­sem­leges, ugyanakkor az eddig megismert vonatkozó rendelet csalódást okozott a vállalkozói oldalon, mert a bértámogatási program nem elég gyors, és a mértéke sem elegendő – erről a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, Perlusz László nyilatkozott a Világgazdaságnak.

Elmondta: az állami hozzájárulás akkor lenne valós segítség, ha a teljes munkabér legalább 70 százalékát elérné, ez pedig kiegészülne a jövedelmet terhelő járulékok általános elengedésével. Jelezte: a VOSZ tisztában van azzal, hogy ez a megoldás havonta nem tíz-, hanem százmilliárdos nagyságrendű tétel lenne a költségvetésnek, de úgy értékelt, a magyar gazdaság erős, kibír egy ilyen átcsoportosítást.

A jelen állás szerint dolgozónként a teljes munkabér maximum 35 százalékát vállalja át az állam, ráadásul azt is lassan.

A VOSZ azzal számol, hogy a munkahelyvédelmi bértámogatási programban való részvétel kérelmeinek pozitív elbírálása leghamarabb a májusi fizetésekben jelenhet meg, amelyet majd csak júniusban folyósítanak. A kkv-k zömének egyszerűen nincs ennyi tartaléka, az adminisztráción gyorsítani kell.

Ugyanakkor heti rendszerességgel zajlanak egyeztetések Palkovics László, Varga Mihály és Bártfai-Mager Andrea miniszterekkel, és ezek alapján egyértelműen elmondható, hogy a kormányzat nyitott az észrevételekre, és nincsenek kőbe vésett számok. Szerinte a héten beadott kérelmek mennyisége tükrözni fogja, hogy csupán jóval szűkebb kör tudja igénybe venni az állami mankót, mint amekkora számára létkérdés lenne.

Ez pedig a szabályozás lazítását támasztja majd alá: megemelhetik például az 50 százalékos plafont a munkaidő csökkentésében, illetve a statisztikai állomány százszázalékos megtartásának kitétele is enyhülhet. „A kormány érthetően óvatos, hiszen senki sem tudja, meddig tart a krízis. Nem lehet ellőni az összes puskaport az elején. De az első kritikus hónapokban minden pénzt biztosítani kell erre a célra, akár a GDP 2-3 százalékát is.”

Ezek is érdekelhetik