hiányosságok

2020.06.11. 12:14

Minden előírást megsértett egy ceglédi sertéstartó

Az állattartónak nem volt szerződése szolgáltató állatorvossal, több jelöletlen állat volt nála és a sertések mellett juhokat is tartott engedély nélkül.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 166 házi sertés és 34 juh forgalmi korlátozását rendelte el egy ceglédi állattartó telepen, azaz a telepről állatokat, vagy azokból előállított termékeket kivinni, illetve oda bevinni nem szabad. A Nébih az MTI-nek küldött csütörtöki közleményében kiemelte: az afrikai sertéspestis miatt a károk csökkentése, a kockázatok mérséklése érdekében az állattartására vonatkozó előírásokat fokozottan ellenőrzi. A hónap elején ellenőrzött telepen az előírások hosszú sorát sértették meg, az eljárás és a bírság kiszabása folyamatban van.

Az állattartónak nem volt szerződése szolgáltató állatorvossal, az állatok gyógykezelésére vonatkozó dokumentumokat nem vezette. A sertés- és juhállományban jelöletlen állatok is voltak, a tulajdonos a kötelező nyilvántartásokat sem vezette az állományról, egyes állatok vásárlásáról még dokumentumokat sem tudott felmutatni. A telep az elpusztult állatoknak előírt hullatárolóval sem rendelkezett. A csak sertéstartásra bejelentett állattartó telepen találtak a június elején tartott ellenőrzésen a sertések mellett 34 juhot is.

A telepen egyáltalán nem állt rendelkezésre szociális helyiség, nem biztosították megfelelően a higiénikus kézmosás lehetőségét – sorolta a hiányosságokat a Nébih.

A nem megfelelő állatjelölések, a bizonytalan eredet és az előírt diagnosztikai vizsgálatok igazoltságának hiánya, az állatok ismeretlen egészségügyi állapota, továbbá az állattartó telep működéséhez szükséges alapvető tárgyi feltételek hiánya miatt az ellenőrök azonnali hatállyal rendeltek el forgalmi korlátozást az összes állatra – közölte a Nébih.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában