Kiemelkedő tevékenységek

2023.11.17. 19:42

Átadták a Monspart Sarolta-díj az idősekért elismerést

Hárman vehették át a Monspart Sarolta-díj az idősekért elismerést pénteken Budapesten, a Generációk között - Nemzedékek együttműködése a társadalom lelki egészségéért című konferencián.

MW

Átadták a Monspart Sarolta-díj az idősekért elismerést a Generációk között - Nemzedékek együttműködése a társadalom lelki egészségéért című konferencián a Bálna Budapestben 2023. november 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

A tájfutó világbajnokról elnevezett, 2021-ben alapított díj célja, hogy elismerje az időskorúak fizikai és szellemi aktivitásának, jóllétének megőrzése, valamint az idősek iránti szolidaritás erősítése érdekében végzett kiemelkedő tevékenységet.

A díjakat Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára adta át.

Hornung Ágnes az MTI-nek a díjátadó után azt mondta, a kormány megbecsüli az időseket, elismeri évtizedeken át tartó értékteremtő munkájukat, hangsúlyt helyez a méltóságban, tartalmasan megélt időskor elősegítésére, mivel úgy gondolják, hogy az időskor "nem az élet derűs oldalának végét jelenti, hanem újfajta lehetőségeket kínál".

A kormány számos intézkedéssel, valamint különböző programok támogatásával segíti az időseket, az ő jóllétüket, például az idősek testmozgásának, szellemi aktivitásának ösztönzésével, a demenciával élők és a róluk gondoskodók segítésével, valamint a generációk közötti kapcsolatok erősítésével - ismertette az államtitkár.

A díj névadóját méltatva Hornung Ágnes azt mondta, Monspart Sarolta számos alkalommal hívta fel a figyelmet arra, hogy nemcsak fiatal- és középkorban, hanem az évek előrehaladtával is igen fontos az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás.

Elismerésben részesült Soós Ferenc kollégiumi nevelőtanár, testnevelő, maratoni versenyek résztvevője. Monspart Sarolta előtt tisztelegve idén egyhuzamban, gyalogszerrel tette meg az Országos Kéktúra 1172 kilométerét, amellyel az idősek egészséges életmódjára, az aktivitás fontosságára kívánta felhívni a figyelmet.

Ugyancsak díjat vehetett át Nagy Józsefné igazgatásszervező, aki nyugdíjasként szerzett szenior örömtáncoktatói oklevelet. Pécsett és a város környékén tartott örömtáncórái nagy népszerűségnek örvendenek, közösségteremtő tevékenysége számos idős ember számára teszi lehetővé a közös testmozgás átélését.

Amberger Erzsébet járványtani szakorvos, Sopron nyugalmazott tisztifőorvosa szintén elismerésben részesült. Az idősek egészségmegőrzésének követeként a közösségi gyaloglást határokon belül és kívül is népszerűsíti, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat, amelyeken az egészséges életmód és a testmozgás van a középpontban.

Monspart Sarolta tájfutó világbajnok, a Nemzet Sportolója, az Idősek Tanácsa tagja közismerten egész életében a sportolás, rendszeres testmozgás népszerűsítésén fáradozott. Nyugdíjazásával új feladatokat keresett, így lett célja az idősek aktivitásának, testmozgásának, egészséges életmódjának segítése. Töretlenül népszerűsítette a gyaloglást országszerte, hangsúlyozva annak a lelki egészségre gyakorolt hatását is, hiszen a közösségben végzett mozgás a magányosság, az elszigetelődés ellen is jótékony hatással van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában