Olimpiai selejtező

2024.04.12. 19:36

Hatalmas lépés Párizs felé: bravúros győzelem a svédek ellen

A magyar női kézilabda-válogatott 28–25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna második fordulójában, pénteken, és csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.

MW

Szöllősi-Schatzl Nadine a női kézilabda olimpiai selejtezőtorna 2. fordulójában játszott Svédország - Magyarország mérkőzésen

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A magyar válogatott kiváló egyéni teljesítményekkel, támadásban és védekezésben is fantasztikus és önfeláldozó csapatmunkát bemutatva aratott fergetes 28–25-ös sikert a kvalifikációs viadal legnagyobb esélyesének számító Svédország felett, így óriási lépést tett a nyári, párizsi olimpia felé.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttesében 

a mezőny legjobbjának választott Kuczora Csenge nyolc, míg Klujber Katrin hét, Győri-Lukács Viktória hat gólt szerzett, Böde-Bíró Blanka 11 védéssel járult hozzá a sikerhez.

A nemzeti csapat, amely a csütörtöki nyitónapon 49–11-re legyőzte Nagy-Britanniát, vasárnap 19.15-től játszik Japánnal. A csoport első két helyezettje jut ki a párizsi ötkarikás játékokra.

GOLOVIN Vlagyimir
Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

A találkozókra érkező nemzeti csapat buszát a szurkolók zászlókkal, piros-fehér-zöld füsttel, illetve lóháton ülő csikósokkal fogadták. A bemelegítésre pályára lépő játékosokat pedig egész szektort betöltő nemzeti lobogó üdvözölte. A keretből ezúttal a kapus Szemerey Zsófia, a beálló Pásztor Noémi és a balátlövő Juhász Gréta maradt ki.

A selejtezőtornán egyformán győzelemmel rajtoló együttesek összecsapásán már az első másodpercektől hangos szurkolás segítette a magyar csapatot, amely rendkívül összeszedett, tüzes játékkal kezdett. A skandinávok lassan lendültek játékba, így mindössze hét perc elteltével, 4–1-es magyar vezetésnél időt kért szakvezetőjük, Tomas Axnér.

BORDÁS Réka; BLOHM, Linn
Bordás Réka (k) és a svéd Linn Blohm (j) a nõi kézilabda olimpiai selejtezőtorna 2. fordulójában játszott Svédország-Magyarország mérkőzésen
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

A meccs elején az elmúlt időszakban megszokottól eltérően nem a széleken, hanem a belső posztokon igyekezett befejezni támadásait a magyar válogatott, Klujber Katrin háromszor is betalált, a sérülésből felépült csapatkapitány, Böde-Bíró Blanka pedig ziccert védett. Már tíz perc után, 6–2-nél létszámfölényes támadásra váltott átmenetileg a svéd együttes, miközben Kuczora Csenge is szórta a gólokat. Aztán magára talált az északi válogatott, hatperces magyar gól nélküli periódus nyomán egyenlített (7–7). Ekkor újfent megrázta magát a házigazda, sorozatban háromszor is betalált (10–7), sőt az első félidő hajrájában ötgólosra növelte előnyét (15–10), amiből négy megmaradt a szünetig.

A második félidőt emberelőnyben kezdték és egy gólra felzárkóztak az öltözőből nagy harci kedvvel visszatérő a svédek (15-14). Az addigiaknál több volt a hiba ekkortájt a kissé lassabbá vált magyar játékban. Döntetlennél időt kért Golovin Vlagyimir (17-17), a nézőtérről pedig felhangzott a 

harcoljatok, harcoljatok

 biztatás. Nem is hagyta vezetéshez jutni riválisát a magyar válogatott, minden labdáért megharcolt, Böde-Bíró pedig fontos pillanatokban védett – skandálta is nevét a publikum. 

Negyedórával a dudaszó előtt ismét három találat volt a két csapat között (21–18). Az utolsó hat percen belül Johanna Bundsen kritikus pillanatban mutatott be dupla védést a svéd kapuban, majd Klujbert kiállították, de ez sem zökkentette ki Golovin együttesét: 

hősiesen, taktikusan védekezve, fantasztikus teljesítményt nyújtva győzött és nagy lépést tett Párizs felé.

A svéd válogatott a veresége ellenére is gyakorlatilag zsebben érezheti a kvótát, ehhez csupán annyi kell neki, hogy vasárnap legyőzze a sokkal gyengébb játékerőt képviselő, beugró briteket.

A mérkőzés legjobbja, Kuczora nyolc, míg Klujber hét, Győri-Lukács hat gólt szerzett, Böde-Bíró 11 lövést hárított. Jenny Carlson hétszer volt eredményes, Johanna Bundsen 12-szer védett. A magyarok kiváló védekezését dicséri, hogy nyolccal több kapura lövésük volt, mint ellenfelüknek

 A két együttes 31. egymás elleni mérkőzésén négy döntetlen és tíz svéd siker mellett 17. alkalommal győztek a magyarok.

A magyar női kézilabda-válogatottnak Szijjártó Péter is gratulált:

A külügyminiszter közösségi oldalán azt írta, hatalmas lépés az olimpia felé, vasárnap Japán ellen kell helytállni és irány Párizs! Megéri majd nézni a kézilabda közvetítéseket az olimpiáról.

Golovin: elhittük, hogy képesek vagyunk nyerni

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány szerint részben annak köszönhető, hogy a magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna második fordulójában, hogy a játékosok mentálisan elhitték: képesek nyerni.

„Nagyon örülünk a győzelemnek, nagyon sokat dolgoztunk és küzdöttünk, hogy ez sikerüljön” – nyilatkozta az edző a meccs utáni sajtótájékoztatón.

Hozzátette, amióta ő a kapitány, harmadszor találkoztak a svédekkel, és az első két alkalommal a második félidőben "nem jöttek össze a dolgok".

„Nagyon sokat foglalkoztunk azzal, mi nem működött, és ma nagyon sokat sikerült javulni. Mentálisan elhittük, hogy képesek vagyunk nyerni egy ilyen jó csapat ellen” – magyarázta.

Golovin hangsúlyozta: biztos benne, hogy ezen a napon a debreceni közönség előtt nem tudtak volna máshogyan játszani, „nagyon szépen köszönjük azt a fantasztikus hangulatot, amit teremtettek.

GOLOVIN Vlagyimir
Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

Az ellenfél 7-7-nél, majd 17-17-nél is egyenlített, de a vezetést egyszer sem tudta átvenni. A magyar együttes mindig meg tudott újulni, márpedig ez a decemberi világbajnokságon a kulcspillanatokban nem mindig sikerült.

„Fejlődik a csapat, folyamatosan elemezzük saját magunkat és az a tapasztalatom, hogy nagyon fogékonyak a lányok, az elkövetett hibákat nagyon gyorsan képesek javítani” – nyilatkozta az MTI-nek a kapitány.

Az elmúlt hetekben lejátszott mérkőzéseken a magyar szélsőknek nagyon sok jó megoldásuk volt, ezúttal az első félidő jelentős részében mégis a belső posztokra játszották ki a helyzeteket, amiket jó hatékonysággal fejeztek be. Ennek kapcsán az edző megjegyezte: a svéd keret némileg változott a vb-hez képest, hiszen jobb hármas védője, Anna Lagerquist súlyos térdsérülés után gyógyul, márpedig ő a győri Linn Blohmmal remek belső védőpárost alkotott, ott nagyon nehéz lett volna befejezni az akciókat.

„Megnéztünk az utolsó három-négy meccsüket, kerestük a megoldást, hogy ki az új védőpárosuk, de szerintem nem találtak meg, ezért odavittük a befejezéseket, kikerülve Blohmot. Az első félidőben így működött, de erre a kollégám is rájött, cserélt, de az új összeállításban már nagyon keveset játszottak” – magyarázta Golovin.

Hozzátette, a változtatást követően némileg zártabb lett ellenfelük védekezése, de amikor a hármas védő feltolódik, akkor a kettesnek beljebb kell mennie, ezzel viszont a szélsők előtt alakulnak ki helyzetek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában