Jelentkezz most!

2024.04.15. 14:19

A mentális egészség is fontos – Így készülhetnek fel fejben a Tündérszépek

A Tündérszépek olyan, mint a legtöbb megmérettetés: előfordulnak stresszhelyzetek, amelyeket a jelentkezőknek kezelniük kell. Kiss Dóra klinikai szakpszichológust a szon.hu kérdezte arról, hogyan készülhetnek fel a lányok mentálisan egy ilyen versenyre.

Heol.hu

Fontos, hogy mentálisan is megfelelő állapotba érkezzünk a fotózásra

Forrás: Shutterstock

– Ismeretlen, korábban nem tapasztalt helyzetekben a legtöbben először akarva-akaratlanul izgulnak, ami teljesen természetes – kezdte a szakpszichológus a szon.hu-nak, s hozzátette: azok a lányok, akik korábban nem vettek részt fotózáson vagy szépségversenyen, a Tündérszépek alatt tapasztalhatnak ilyen érzéseket.

Nevezz még most, mielőtt betelnek a helyek

Saját portfólióval is lehet jelentkezni, de profi fotóssal el is készítjük első saját fotósorozatát annak, aki ezt kéri. Heves vármegye szépségei Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye hölgyeivel versengenek majd a továbbjutásért. A regionális előválogató április 8-án indult. NEVEZZ MIELŐBB, mert a regionális fordulóba legfeljebb ötven hölgy juthat be. A zsűrizés a jelentkezéssel együtt indul!

– A szépségversenyek speciális helyzeteket teremtenek, amelyek előidézhetnek szorongást, hiszen mivel a szépség szubjektív fogalom, megvan a lehetősége annak, hogy míg egyeseket kritizálnak, másokat agyondicsérnek, és az is előfordulhat, hogy ugyanaz a lány pozitív és negatív jelzőket egyaránt kap. A versenyzőknek nagyon nehéz eligazodniuk a különböző vélemények és elvárások között, mindegyiknek megfelelni pedig lehetetlen – mondta Dóra, aki szerint segíthet, ha a lányok tisztázzák magukban, hogy miért is jelentkeztek a versenyre, mit szeretnének elérni, s ennek tudatában állítják fel a saját mércéjüket. Az is segít, ha olyanok tanácsára hallgatnak, akiket ők maguk is becsülnek, s akiknek adnak a véleményükre.

– Mint a legtöbb megmérettetés esetében, itt is fontos a megfelelő önismeret, hogy a vélt vagy valós elvárások kevésbé tudják felőrölni a jelentkezőket – fogalmazott.

– A jelentkezők önállóbbá válhatnak, és a problémamegoldó képességük is fejlődhet. Emellett amikor kihívásokkal találkoznak, teljesebb képet kaphatnak a személyiségük működéséről, észrevehetik azokat a tulajdonságaikat, erényeiket és gyengeségeiket, amelyekről addig talán sejtésük sem volt – folytatta Kiss Dóra, aki úgy látja: a pozitív és negatív tapasztalatokra is tanulási folyamatként kell tekinteni.

Kiss Dóra a megfelelő stresszkezelésről is beszélt. Elárulta: ez egy fejleszthető képesség, de mindenkinek más technikák válnak be.

– Nagy kitartás szükséges ahhoz, hogy a frusztrációtűrésünk jobb legyen. A légzésgyakorlatok alkalmazása a hosszú távú pozitív hatások mellett a hirtelen fellépő, intenzív érzelmek esetében is hasznos. A nyugodt környezetben végzett, reggeli vagy esti rutinba beépített relaxáció szintén sokat segíthet az érzelemszabályozásban, ahogy a jelen pillanat megélésére koncentráló tudatos jelenlét, más néven mindfulnessalapú feladatok is – tette hozzá a szakértő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!