Eger

2018.11.29. 11:30

Nagyobb szeletet szeretne az orosz piacból a Sanatmetal

A jelenlegi három-négy százalékról húsz százalékra növelnék részesedésüket.

Tóth Balázs

Kepala: Az orosz miniszter a nyugati szabvánnyal ismerkedhetett a Sanatmetal egri üzemében

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Lénárt Márton

Az orosz egészségügyi miniszter látogatott a napokban Sanatmetal Kft-hez, ahol bemutatták neki termékpalettájukat és ismertették vele, hogy a nagy multik beszállítójaként olyan termékeket készítenek, amely mindhárom világelső cég számára megfelelnek. Ez garantálja azt, hogy az új, oroszországi üzemben is minőségi implantátumok, protézisek, s orvosi eszközök készüljenek. Farkas József ügyvezető igazgató vázolta céljaikat, bemutatta a nemzetközi elvárásokat, az új minősítési rendszereket.

– Ez az első alkalom, hogy miniszter látogatást tett a Sanatmetalnál, ráadásul az orosz egészségügyi miniszter fogadhattuk. Beruháztunk Oroszországban, visszavásároltuk orosz partnerünk tulajdonrészét. A jövő azon múlik, mennyire tudjuk a piacot kiépíteni. Most meggyőződhetett arról, hogy termékeink, technológiai transzferünk világszintű – mondta Farkas József.

Kepala: Az orosz miniszter a nyugati szabvánnyal ismerkedhetett a Sanatmetal egri üzemében
Fotó: Lénárt Márton / Heves Megyei Hírlap

Az egri cég ambiciózus, a jelenlegi 3-4 százalékos oroszországi piaci részesedését több mint húsz százalékra szeretné növelni. Tavaly megalakult az Eurázsiai Ortopéd Társaság, többek között kínai, indiai, pakisztáni részvétellel, s ennek Oroszország lesz a centruma. Éppen ezért fontosnak tartják, hogy időben ott legyenek és fölfigyeljenek rájuk. Ha a Sanatmetal CIS nagy exportcéggé válik, akkor sikeres volt az invesztíció.

– Obninszki gyárunkat július elején nyitottuk meg, megkezdődött a gyártás, de még nem engedhetünk ki terméket. Telephelyengedélyünk rendben van, a CIS központjának székhelyváltása két hónapos folyamat, a vége felé tartunk. Ha meglesz, beadhatjuk a regisztrációhoz a papírokat, hogy a Sanatmetal termék már Oroszországban is készül. A folyamat végén mondhatjuk, hogy a Sanatmetal orosz terméknek minősül. Ez azért fontos, mert ott a hazai termékek előnyt élveznek. Nem mindent gyártunk ott, fontos, hogy az egri anyavállalat kezében tartson stratégiai dolgokat és növekedjen – fejtette ki Farkas József.

Az orosz gyár az egrinél kisebb, az első ütem valósult meg, ugyanakkor a végkibocsátás, ha a megrendelések indokolják, a géppark bővítésével hasonló lehet az egrihez.

Onkológiáról is szó esett

Budapesten ülésezett csütörtökön a magyar-orosz kormányközi gazdasági együttműködési bizottság. Ezen az atomerőműről és nemzetközi beruházási bankokról is szó volt. Veronika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszter onkológiai együttműködésről is beszélt, egy új munkacsoport pedig helikopter-, hajó- és mezőgazdasági gépgyártásról, együttműködésről egyeztet majd.

Farkas József szerint az orosz piacot a hazai gyártók mellett az amerikai multik határozzák meg. Mivel odakint támogatják az orosz terméket, állami tendereken, ha van két hazai gyártó, nem lehet importot választani. A Sanatmetal ugrásra készen áll, hogy hazai terméket kínáljon. Mivel ők az első ilyen külföldi beruházók, akik teljes gyárat építettek, már több multinacionális cég is megkereste őket, hogyan működhetnének együtt.

Megjegyezte, nagy vita van az orosz termékek anyagának minőségéről, a saját gyártásukkal elégedetlen a kormány és az orvosok is. Ahhoz, hogy minőségi termékeik legyenek, sok szabályt kell betartani, ezt pedig még házon belül is nehéz, hát még, ha nagy a távolság és nincs meg a szigorú szabályozási kényszer és igény.

Bár az oroszok nagy titán előállítók, fémjük hiába jó az űrtechnológiához és a repülőgépekhez, az emberi test agresszív folyadékjai másképpen hatnak rá. Ebben az oroszoknak fejlődniük kell, törvényi szinten kell elfogadni az európai és amerikai előírásokat. Ebben az esetben a beszerzés is kedvezőbb lehet, s akár ott is kovácsoltathatnak protéziseket, de ez még messze van.

Szaúd-Arábiából és Kínából is vannak érdeklődők a termékek iránt

Farkas József szerint az idei év küzdelmes lesz a Sanatmetal számára, hiszen nehéz volt a törökországi kiesést kiváltani – 800 millió-egymilliárd forintos kiesést kellett pótolniuk –, az országban minden megváltozott. Sok dolog történt a vállalatnál, kiszálltak az autós üzletágól, tisztították profiljukat, rendezték a tulajdoni köröket. Óriási beruházásuk volt Obninszkban, de Egerben is egy kétmilliós gépi beruházásuk van folyamatban. Erős nemzetközi céggé szeretnének válni, egy kicsit azon az úton járnak. Az év utolsó heteiben is várhatók lépések. Az igazgató elárulta, Szaúd-Arábia két éve szeretné, ha gyár épülne náluk. Kína pedig fekete ló, óriási az érdeklődés a wiwe iránt, előtárgyalásokra készülnek, a lehetőség előttük áll, igyekeznek jól hasznosítani.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!