sajtótájékoztató

2021.12.01. 19:40

A MAGOSZ szerint indokolatlanul drága a műtrágya

A műtrágyahelyzetről tartottak sajtótájékoztatót szerdán délután Egerben.

T. B.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Szendrei László, az agrárkamara megyei elnöke, a Heves Megyei Gazdakörök Szövetségének elnöke kifejtette, nehéz helyzetbe kerültek a gazdák, mert a műtrágyaárak elszabadultak, szerinte egy vállalkozó extraprofitja miatt. Úgy gondolja, a tavalyi mázsánkénti 5-8 ezerről 21 ezerre nőtt műtrágyaárak mellett a búza ára jövőre 150 ezer forint lehet tonnánként. Ezt a fogyasztók is megérzik.

Szendrei László elmondta, Hevesben 10-11 ezer műtrágyát használó gazda van, akik, ha nem tudnak alap- és fejtrágyázni, olyan terméskiesést szenvedhetnek el, ami a népgazdaságot is érinti. Visszautasította profitorientált ga(rá)zdálkodást.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke föltette a kérdést, mi lesz, ha nem lesz őszi és tavaszi fejtrágyázás. Szerinte a gázárakat ismerik, s tudja mindenki, az megjelenik a termékek árában. Úgy véli, az egyetlen magyarországi nitrogén alapú műtrágyagyár visszaél monopol helyzetével, s korábban, hét éven keresztül is ezt tette, a kartellező cégcsoportokkal együtt megszüntették a piaci versenyt. Kiemelte, a Gazdasági Versenyhivatal 14,1 milliárd forint bírságot szabott ki, a gazdák kára ki sem fejezhető. Kifogásolta, hogy a cég 210 ezerre, majd 230 ezerre növelte a tonnánkénti árat, s korábban egy napot adott a magyar gazdáknak a nem emelt áron való megrendelések leadására. Szerinte ez az ultimátum zsarolás volt. A kormány megvizsgálja a héten, mit tehet.

Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő azt emelte ki, Hevesben 22 ezren élnek a földből. Szerinte a Fidesz megvédte a gazdákat, amikor az Európai Bizottság nem reális feltételeket szabott meg, illetve amikor könnyen beengedte volna az unión kívüli élelmiszereket. Szerinte csak a mostani kormány képviseli érdekeiket.

Jakab István kérdésünkre elmondta, szerinte a műtrágya reális ára a csökkenő gázár miatt 195 ezer forint volna. Mint mondta, a briteknél 200-215 ezer, a németeknél 205 ezer, a románoknál 207 ezer forint a műtrágya tonnánkénti ára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!