Aggódnak

2023.12.10. 14:45

Természetvédők szerint veszélyben a szénkivezetés a Mátrában

A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint inkább takarékossági programokra kellene többet költeni, nem a lignites blokkok üzemidejének meghosszabbítására.

Tóth Balázs

A Mátrai Erőmű fontos energiaforrás

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) szerint a november 16-i kormányhatározat és a Mátrai Erőmű környezethasználati engedélyének 2029 végéig való hosszabbítási terve hadüzenet a szénkivezetésnek. A szervezet közleménye idézi Botár Alexát, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlatvédelem és energia programigazgatóját, aki szerint a döntés rengeteg pénzbe kerül a magyar adófizetőknek. Ha az erőmű lignitblokkjait 2027-ig működtetik (ekkorra épülhet meg az új gázerőmű), azok szakmai kalkulációjuk szerint 400-450 milliárd forintot, ha 2029 végéig, akkor 500-550 milliárd forint közpénzt füstölnek el. 

A határozatban említett 4 millió darab átcsoportosított karbon-kvóta értéke körülbelül 135 milliárd forint, ez az összeg máris nagyon hiányzik lakossági vagy közösségi energiatakarékossági, távhő modernizációs vagy megújuló energia programokból. Az MTVSZ úgy véli, Magyarország eleshet az EU Igazságos Átmeneti Alap 110 milliárd forintos támogatásától és a Mechanizmus 2. és 3. pillérén igényelhető igazságos átmeneti hitelek egy részétől vagy egészétől. Sőt, mivel a KEHOP Plusz-beli Területi Igazságos Átmeneti Tervekben 2025-ös szénkivezetést ígértek, a KEHOP Plusz 1600 milliárd forintos uniós támogatási program megvalósítása is veszélybe kerülhet; a határozat aláássa az energiaátmenetet, szénkivezetést.

A szervezet aggódik amiatt is, hogy az erőmű környékén élők tovább szenvedik el a szennyezést. A Mátrai Erőmű mostanában a termelés csökkenése miatt évente körülbelül négymillió tonna szén-dioxidot bocsát ki, amivel még mindig az ország legnagyobb szén-dioxid kibocsátó létesítménye. Emellett évi ötezer tonna légszennyező kén-dioxidot is kibocsát az erőmű, a teljes nemzetgazdaság kén-dioxid kibocsátás negyven százalékát.

Az MTVSZ úgy látja, energiatakarékossági, -hatékonysági és megújuló energiás beruházásokkal kellene törekedni az energiaszuverenitásra, nem fosszilis projektekkel. Az energiaszuverenitásnak nem szabad szembemennie a kormányzat által korábban vállalt energiaátmenettel és fosszilis függőség-csökkentéssel, szénkivezetéssel.

A visontai lignites erőmű az ország villamos energiatermelésének 11 százalékát adja jelenleg, Észak-Magyarországot és Budapest egy részét látja el árammal. A MAVIR adatai alapján 360-370 megawattórás teljesítményt nyújt, bár az elmúlt egy hónapban voltak olyan nappali időszakok, amikor 180 megawattnyi áramot termelt óránként. Egy háttérbeszélgetésen elhangzott, az Igazságos Átmenetben járó források igénybe vételét igyekeznek időben kitolni más országokkal együtt.

Korábban arról számoltunk be portálunkon, hogy a Mátrai Erőmű közelében épülhet meg Magyarország első szivattyús-tározós erőműve.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!