Adózók

2024.01.31. 19:55

Egernek is kellene pár milliárd az ipari parkra + videó, fotók

Hatmilliárd forintnyi iparűzési adóval segítették a vállalkozók Egert 2023-ban, hangzott el a legnagyobb adózók fogadásán. Pro Agria díjat kapott a Vill-e-Com és a Variabau Kft.

Tóth Balázs

Balról jobbra: dr. Bánhidy Péter, a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Rabóczki Péter, a Vill-E-Com Kft. ügyvezetője, Eged Máté, a Variabau Kft. ügyvezetője és Mirkóczki Ádám polgármester

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Szerdán este a megyeszékhely nagy adózóit köszöntötték az egri városházán. Mirkóczki Ádám polgármester kiemelte, nélkülük nem működne Eger, hiszen jelentős adót fizetnek be a kasszába és sok helyinek adnak munkát. Tavaly a város teljes adóbevétele körülbelül 7,5 milliárd forint volt, helyi iparűzési adóból több mint hatmilliárd forint bevétele származott az önkormányzatnak. Az adók nyolcvan százalékát a háromszáz legnagyobb befizetőnek köszönhetik, Egerben 7500 vállalkozás működik.

Kifejtette, 2020-ban ezen a rendezvényen azt mondta, célja az egri iparterületek fejlesztése, de ezt az álmot az élet felülírta. Nagyon drága egy hektár ipari park fejlesztésre, önerőből ez a városnak nem megy. Példaként hozta föl Debrecent, amely 700 milliárd forintot kapott a kormánytól ipari infrastruktúra fejlesztésére, kiemelte, reméli, Egernek is jut hasonló célra 7-70 milliárd forint közötti összeg. Fejleszteni a déli részen lehetne.

A város arculatát nem akarja megváltoztatni, de a Covid megmutatta, turizmus nélkül Eger félkarú óriás. Ezért a jövőben ezen kell dolgozni a városházán. Büszke arra, hogy túlélték a nehéz időszakot, még fejlődtek is. Köszönetet mondott ezért a vállalkozóknak, akik adót fizettek, a családfenntartóknak fizetést adtak. Sok kihívás előtt áll még a város, fel kell ismerni a helyzetet, amikor újra kell kezdeni a tervezést, ez felkiáltójel kell, hogy legyen mindenkinek, aki befolyásolja a jövőt.

Mirkóczki Ádám szerint a következő 1-2 évben kell megtervezni a tíz évre szóló jövőt, ehhez közös nevezőre kell jutni a döntéshozóknak és a vállalkozóknak, ha ez nem sikerül, Eger bajba kerül, szerinte az elmúlt időszakban nem sikerült közös nevezőre jutni.

Az eseményen átadták a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az egri önkormányzat közös elismeréseit, a Pro Agria gazdasági díjakat. Idén a Vill-e-Com Kft. és a Variabau Kft. érdemelte ki a kitüntető címet, az elismerést Rabóczki Péter és Eged Máté ügyvezetők vették át. A Vill-e-Com vállalkozás villanyszerelési tevékenységét id. Rabóczki Sándor közel 80 éve kezdte családi vállalkozásként, 2003-ban társas vállalkozássá alakultak át. Tevékenységeik között szerepel ipari, kereskedelmi, mezőgazdasági és egyéb közületi létesítmények elektromos javítása, villanyszerelése és teljes elektromos felújítása, karbantartási és villamos hibaelhárítási munkák, elosztószekrények gyártása. A Variabau Kft. 1992-ben alakult , tevékenységi körébe családi házak és társasházak, irodák, ipari létesítmények kivitelezése tartozik, az alapoktól és szerkezetépítéstől a kulcsrakész állapotig. Ezen kívül foglalkoznak felújításokkal, átépítésekkel és korszerűsítéssel is. Egerben számos középület dicséri kezük munkáját.

A rendezvényen dr. Bánhidy Péter, a HKIK elnöke mondott pohárköszöntőt, aki kiemelte, Eger és térsége a megye gazdasági súlyának 30-40 százalékát képviseli az egyes mutatókban, ezen belül Eger adja a teljesítmények háromnegyedét. Hangsúlyozta, az elmúlt három évtizedekben Heves erősebben iparosodott, mint az ország más részei, erős a feldolgozóipar, valamint a kereskedelem és a szolgáltató szektor. A megye top 50 vállalkozásai közül 15 működik Egerben.

Visszaemlékezett az Egri Nyári Egyetem 45 évvel ezelőtti előadására, amelyben az iparra helyezték a hangsúlyt, azóta Egerben meghatározó az ipar, töretlenül fejlődik. Akkor kiemelték a buszalkatrészgyártást és a Vilati tevékenységét. Sok sikert kívánt a tervek megvalósításához és a gazdaság fejlődéséhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!