NAK-fórum

2024.02.19. 21:13

Segítenék a gazdákat a közös agrárpolitika megnövekedett adminisztrációjában

Tavaly 41 milliárd forint agrártámogatás érkezett Heves megyébe, derült ki a közös agrárpolitikához kapcsolódó fórumot bevezető sajtótájékoztatón. Az agrárkamara és a kormányhivatal segítené a gazdákat a Közös Agrárpolitika változása miatt megnövekedett adminisztrációban.

Ignácz Balázs főispán is elismerésben részesült a fórumon

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

A Közös Agrárpolitika (KAP) változásairól indított gazdafórumot a MAGOSZ és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A hetven állomásos sorozat első Heves vármegyei állomása az egri megyeháza volt, márciusban pedig a tervek szerint Hevesen és Gyöngyösön is lesz hasonló esemény.

Szakmai fórum a megyeházán
Fotó: Gal Gabor fotoda.hu / Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

A rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő köszönetet mondott a gazdálkodóknak teljesítményükért, hiszen a termelésük és exportjuk következtében nem lett nagyobb a hazai gazdasági visszaesés. Szerinte nagy kihívás elé állítja őket a KAP változása, alkalmazni kell az uniós szabályokat, emiatt Nyugat-Európában gazdatüntetések is zajlottak. A fórumot párbeszédnek nevezte az alkalmazkodás érdekében.

Ignácz Balázs, a Heves vármegyei kormányhivatalt vezető főispán elmondta, 2023-ban Heves megyébe 41 milliárd forint agrártámogatás érkezett. Szerinte is kihívás alkalmazkodni az új KAP előírásokhoz, a megnövekedett adminisztrációt igyekeznek az agrárkamarával közösen átvenni, és segíteni a termelőket. Fontos, hogy a gazdálkodók felé az információátadás gyors és pontos legyen.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke arról beszélt, hogy megnyílnak a vidékfejlesztési források, a második pillér nemzeti kiegészítése pedig 17,5 százalékról 80 százalékra nőtt. A hazai agrárium támogatása a vidékfejlesztési programban 2900 milliárd forintra nőtt, ebből 2300 milliárdot a hazai költségvetés áll, míg az Európai Unió 600 milliárd forintot biztosít. A nemzeti önrész Magyarországon a legmagasabb az unióban, míg Győrffy szerint más államokban pedig igyekeznek csökkenteni a gazdák támogatását, például a dízel jövedéki adó visszatérítést nyesnék vissza. Az elnök szerint az ukrán mezőgazdasági termékek unióba való beáramlása miatt növelni kell a hazai mezőgazdaság hatékonyságát. Hatvankilenc vidékfejlesztési pályázat ad erre lehetőséget. Nem csak az ukrán gabona, hanem baromfihús, méz, tojás is konkurenciája a magyarnak, ráadásul Győrffy szerint ezek nem is olyan szigorúan ellenőrzöttek, mint az uniós termékek. Úgy gondolja, nem is az ukrán kistermelők érdekét szolgálja az európai engedmény, hanem a nagy, nyugati kézben lévő több százezer hektáros gazdaságokét. A NAK-elnök beszélt a közelgő európai parlamenti választások kapcsán arról is, hogy gazdaellenes hangulatot keltenek, és „sötétzöldnek” nevezett intézkedések születnek. A green dealt diktátumnak tartja, a sok teher ellehetetleníti a mezőgazdasági termelést és élelmiszer előállítást. Kritizálta a növényvédőszer és műtrágyahasználat visszaszorítását, a műhúsokat és a rovarfehérjét is.

A fórumon Szendrei László, a NAK Heves vármegyei szervezetének elnöke bejelentette, hogy új díjat alapítottak, évente négy ember kaphatja meg a Heves Vármegyei Gazdákért Kitüntető Díjat, az első elismert személy pedig Ignácz Balázs főispán lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!