Sportautózás

2024.05.19. 06:55

Növekedésre számítanak az elektromos szervokormányok piacán

Hatvanban több elektromos autóhoz való alkatrész készül majd, Makláron sportautókba gyártanak szervokormányokat.

Tóth Balázs

Zajlik a munka a Robert Bosch Automotive Steering Kft. maklári telephelyén

Forrás: Bosch

A Bosch a kedvezőtlen globális gazdasági folyamatok ellenére 2023-ban 2207 milliárd forintos árbevétel ért el Magyarországon, beleértve a nem konszolidált vállalatok árbevételét és a saját vállalatok közötti kereskedelmet is, közölte a vállalatcsoport. Ez stabil teljesítmény az előző évi eredményhez képest. A Bosch csoport magyar piacon elért forgalma – a csoporton kívüli értékesítésből származó árbevétele – pedig 9 százalékkal 343 milliárd forintra nőtt. Kutatás-fejlesztésre 136 milliárd forintot fordított a vállalat, ami 21 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbit. Emellett a Bosch folytatta a már megkezdett magyarországi beruházásait, tavaly 145 milliárd forintot fordítottak erre. 2023 végén a cégcsoport több mint 18 ezer 300 munkavállalót foglalkoztatott Magyarországon, közülük 3900-an dolgoznak a kutatás-fejlesztésben.

A magyarországi Bosch csoport fejlesztési és gyártási tevékenysége során kiemelten fókuszál az elektromobilitásra, az autonóm járművekre, a mesterséges intelligenciára és az ipari digitalizációra.

A Bosch csoport legnagyobb gépjárműelektronika gyára a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft., ahol a kormányvezérlés és a vezetéstámogató rendszerek mellett a gyártott alkatrészek dinamikusan fordulnak a jövőorientált, komplex és csúcstechnológiát jelentő elektromos vezetési rendszerek felé. 2023-ban több új, az elektromos járművekhez használt teljesítményelektronikai megoldás gyártását is megkezdték. A Bosch várakozásai szerint 2030-ra az összes új autó 70 százaléka lesz tisztán elektromos Európában.

A járműipari alkatrészek gyártásával és fejlesztésével foglalkozó maklári Robert Bosch Automotive Steering Kft.-nél tavaly megkezdték a legújabb generációs elektromos szervokormányok sorozatgyártását prémium sportautók számára. Felfutott a haszongépjárművekbe való elektromos kormányművek (Servocom) forgalma is, amelynek sorozatgyártását 2022-ben kezdték el. Idén az elektromos szervokormányok gyártásában számítanak a leginkább bővülésre.

A Bosch nagy hangsúlyt fektet a mesterséges intelligencia használatára. A magyarországi telephelyeken a mesterséges intelligencia a gyártásnál tölti be a legfontosabb szerepet, egyebek között a gyártás-optimalizálásához szükséges adatelemzéseknél, a folyamatok ellenőrzésénél, valamint a gyártósorok karbantartásának tervezésénél. Miskolcon például mesterséges intelligencia támogatja az eBike-gyártósorok hibaelemzését, és azonosítja az eltérések okát. Makláron a szenzorgyártás során, statisztikai alapú korrekciót vezettek be, amely növeli a hatékonyságot és könnyíti a folyamatot felügyelők munkáját.

A Bosch az oktatási együttműködéseiben is kiemelt szerepet szán a mesterséges intelligenciának, de az oktatás egyébként is fontos eleme a cég stratégiájának. A Bosch kutatás-fejlesztési ökoszisztémájában az egyetemek elsőkézből tájékozódhatnak az ipari trendekről, hogy még hatékonyabban tudják támogatni a technológia fejlődését. A Bosch a közös projektekkel erősíteni tudja a kutatásait, a hallgatók pedig már egyetemi éveik alatt bekapcsolódhatnak ipari fejlesztésekbe.

A nemzetközi cégcsoport a kedvezőtlen gazdasági és piaci körülmények ellenére az előző évhez képest 3,8 százalékkal, 91,6 milliárd euróra növelte árbevételét. Az 5,3 százalékos árbevétel-arányos üzemi eredmény 1 százalékponttal lett magasabb az előző éves eredménynél. Utóbbi jobban alakult a vártnál, ám még mindig elmarad a hosszútávon elvárt legalább 7 százalékos céltól, amit a Bosch 2026-ig tervez elérni. 2024 első negyedévében éves szinten 0,8 százalékkal csökkent az árbevétele, ami árfolyamhatások nélkül 2,7 százalékos növekedést jelent.

Alaptevékenységében, azaz a mobilitás üzleti szektorában a Bosch szisztematikusan hozza meg jövőbeni növekedését szolgáló stratégiai döntéseit, és idén mintegy 30 gyártási projektet indít el az elektromos járművekkel foglalkozó területen. A hidrogén technológiát illetően a Bosch csoport megerősítette üzleti várakozásait, amelyek szerint 2030-ra az ötmilliárd eurót is elérheti a szegmensből származó árbevétele. A Bosch a fűtéstechnika (hőszivattyúk) területén is növekedést vár, míg a fogyasztási cikkek piacán két év visszafogottság után némi javulást éreznek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!