Ingatlanpiac

2024.05.21. 17:25

Nagyot ugrott az ingatlanár Poroszlón, töretlennek tűnik a Tisza-tó fejlődése

Élénk lehet az idei nyár a nyaralók piacán – néhol még olcsóbban lehet vásárolni, mint tavaly az ingatlan.com szerint. Poroszlón a nyaralók átlagos négyzetméterenkénti ára 300 ezer forint felett van.

Heol.hu

A nyaralóövezetek tavaly parkolópályára kerültek az ingatlanpiacon, idén viszont már élénkülés jeleit mutatják - áll az ingatlan.com friss elemzésében. Kiderül belőle, hogy a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó partján hogyan alakult a kereslet-kínálat és mennyibe kerülnek az eladásra szánt lakóingatlanok a part menti településeken.

A Tisza-tó mellett Tiszaderzs és Kisköre a legolcsóbb
A Tisza-tó mellett Tiszaderzs és Kisköre a legolcsóbb
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Az ingatlanportál közleményéből kiderült, hogy:

  • A nyaralók piacán sokkal nagyobb lett a választék az elmúlt évekhez képest. Több mint 11 ezer eladó lakóingatlan található a nyaralóövezetek part menti településein, ami tavalyhoz képest 8 százalékkal, 2022 májusához képest pedig több 40 százalékkal nagyobb kínálatot jelent.
  • A Balaton északi partján 18 százalékkal, a déli parton 3 százalékkal nőtt a kínálat. Ezzel párhuzamosan az átlagos négyzetméterárak az északi oldalon található településeken 5 százalékkal nőttek egy év alatt, a déli parton 2 százalékkal csökkentek, ami stagnálásnak felel meg. A Balaton északi partján már a használt lakóingatlanok négyzetméterára is elérte az egymilliós átlagot.
  • A Velencei-tó mellett 9 százalékkal több lakóingatlan került eladósorba, az árak pedig két százalékkal kerültek feljebb tavaly májushoz képest.
  • A Tisza-tó fejlődése pedig dinamikus és töretlen, mert az eladó lakóingatlanok kínálata 40 százalékkal, az átlagos négyzetméterárak pedig 6 százalékkal ugrottak meg az utóbbi egy évben. A Tisza-tó mellett ráadásul harmadannyiba kerülnek a nyaralók, mint a Balaton környékén.

Bővülő kínálat a Velencei-tó mellett, robbanás előtt a Tisza-tó

A Velencei-tó melletti két településen - Gárdonyban és Velencén összességében 9 százalékkal nőtt a kínálat. Gárdonyban tavaly májushoz képest 4 százalékkal több ingatlant szeretnének eladni a tulajdonosok 774 ezer forintos négyzetméteráron. Ugyanakkor Velencén jóval komolyabb, 11 százalékkal nőtt az eladó lakóingatlanok száma, ugyanakkor az árak, ha minimálisan is, de 3 százalékkal 843 ezer forintra nőttek egy év alatt.

„A tavaink melletti nyaralóövezetekben a Tisza-tónál ugrott meg a kínálat a legnagyobb mértékben, éves szinten 40 százalékkal. Jelenleg több mint 600 lakóingatlan vár új gazdára. Ugyanakkor ez az négyzetméterárakon nem látszik, hiszen 6 százalékkal 357 ezer forintra nőttek. A Tisza-tó az egyik legdinamikusabban fejlődő nyaralóövezetünk, ahol az árak évek óta folyamatosan emelkednek. A kínálat lehet, hogy tized akkora mint a Balatonon, de az eladó ingatlanok is harmadannyiba kerülnek.” – mondta az ingatlan.com szakértője. A Tisza-tó mellett Tiszaderzs és Kisköre a legolcsóbb, ezeken a településeken ugyanis 167 és 206 ezer forintos átlagos négyzetméterárakkal találkozhatnak a vásárlók. A drágább kategóriát Tiszafüred, Abádszalók és Poroszló képviseli 425 ezer és 336-336 ezer forintos összeggel.

A Balaton északi partján jelentősen nőtt az eladási kedv

A Somogy vármegyei - azaz a tó déli partján fekvő településeken - idén május közepén több mint 5500 új és használt lakóingatlant kínáltak eladásra, ami 3 százalékos növekedésnek felel meg. Az átlagos négyzetméterárak 1,02 millió forintnál jártak, ami 2 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól. A Balaton déli partján tapasztalható árcsökkenés leginkább az eladó használt lakásoknak és házaknak köszönhető, mert az új építésű ingatlanok ára töretlenül emelkedik, és átlagosan már a másfél millió forintot súrolják négyzetméterenként. A használt nyaralók 980 ezer forintos átlagos négyzetméterára viszont olcsóbb, mint tavaly ilyenkor. „Részben az alacsonyabb árak miatt idén 15 százalékkal több érdeklődés érkezett a déli parton fekvő települések eladó ingatlanaira, mint 2023 időszakában. Ezek alapján élénk nyárra számítunk a balatoni ingatlanpiacon.” – értékelte az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: „Hasonló a helyzet a Balaton északi parti településein, ahol a kereslet tavalyhoz képest 6 százalékkal erősödött. A kereslet lassabb élénkülése valószínűleg a magasabb áraknak is köszönhető.” A szóban forgó településeken 18 százalékkal nőtt a kínálat, vagyis jelentősen nőtt az eladási kedv. Az eladó használt lakások és házak átlagos négyzetméterára kereken 1 millió forintot tett ki idén május közepén, ami 5 százalékos emelkedésnek felel meg.

Az új építésű ingatlanok négyzetméterára viszont 1,36 millió forintot ért el az északi parton, ami 3 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

A déli parton Balatonlellén, Balatonföldváron, Balatonőszödön, Balatonszárszón és Szántódon is alacsonyabb árakkal találkozhatnak a vevők a használt lakóingatlanok piacán. A többi településen inkább stagnáltak vagy emelkedtek az árak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!