időjárás

2020.05.14. 14:06

Sivatagi portól sárosak az autók Heves megyében

Olvasóink is jelezték, hogy érdekes jelenségre figyeltek fel a szerdai eső után: poros, sáros lett szabad ég alatt álló autójuk.

Heol

Fotó: beküldött

A jelenséget több helyen is észlelték az országban, így Heves megye területén is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat és az Időkép is ír a jelenségről és annak okáról is.

Fotó: beküldött

A met.hu-n olvasható indoklás szerint a szerdán hullott kisebb csapadék arra nem elég, hogy megszüntesse a talaj vízhiányát, de arra igen, hogy kimossa a légkörből a sivatagi port.

A légkörben lévő úgynevezett természetes légköri aeroszol nagy mennyiségű csapadék esetén a cseppekkel együtt lehull, majd a folyamatos esőzés során lemosódik a talajra. Azonban kevés mennyiségű eső esetén inkább lerakódásként jelenik meg a tárgyakon, növényeken. Ez utóbbi történt szerdán országszerte: a magasabb légrétegekben nagy mennyiségű szaharai por érkezett fölénk, mely a gyenge csapadékkal vegyülve sáros esőként ér felszínt – írta az időkép.hu.

 

A meteorológiai szolgálat szerint ma még nem érdemes lemosni a sáros, poros, „csillaggarázsban” tartott autókat, ugyanis az előrejelzések alapján csütörtökön is magas koncentrációban lesz jelen a szaharai por a magasabb légrétegekben. Mindemellett Heves megyében a késő délutáni, esti óráktól felhőzet-növekedés várható, ezzel együtt pedig – legkisebb eséllyel a déli tájakon – megnő a csapadékhajlam is, vagyis ismét várható sáros eső.

Várjuk olvasóink fotóit is a szaharai homokkal beborított kocsikról, felületekről a [email protected]!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!