Meteorológia

2024.02.28. 13:43

Dőlnek a rekordok: áprilisi időt hozott a február Hevesben is

Szokatlanul enyhe időt hozott a február Heves vármegyében is.

Heol.hu

Kedden is folytatódott a szokatlanul enyhe idő. Átlagosan közel 9 fokkal volt melegebb az országban, mint a február végi sokévi átlag – derült ki a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. Facebook-oldalán olvasható jelentésből.

Írtak arról is, hogy a keleti határ közelében ez az eltérés +14 fok volt, Körösszakálon 22 fokig emelkedett a hőmérséklet, ezzel hivatalosan is új napi maximum-hőmérsékleti rekord született. Az 1998-as 19,7 fokos soproni rekord tehát a múlté.

Portálunkon korábban hírt adtunk arról, hogy a koponyeg.hu előrejelzése szerint szerdán erősen fátyolfelhős időre számíthatunk, csapadék nélkül. Reggel foltokban köd képződött, de igazi tavaszias idő várható egész nap 15-20 fok közötti hőmérséklettel.

A HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. egy korábbi posztjában arról is hírt adott, hogy hazánkban jóval (átlagosan közel 9 fokkal, de volt, ahol 13 fokkal) enyhébb az idő, mint az ilyenkor megszokott. Ez nem csak hazai, de európai viszonylatban is kiemelkedő, ugyanis nem sok helyen mértek magasabb maximumokat és minimumokat, mint itthon.

További érdekesség, hogy a fagy is egészen kiszorult kontinensünkről: éjszaka ugyan még előfordulnak fagypont alatti értékek - de a legtöbb esetben, csak gyenge fagyról beszélhetünk -, a nappali időszakban viszont már szinte mindenütt pozitív tartományban alakul a hőmérséklet.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!