Időjárás

2024.04.22. 07:29

Dermesztő hideg a Bükkben, hózápor a Mátrában + fotók

Igazi szeszélyes április van idén. A bükki töbrökben dermesztő hideg, mélyen fagypont alatti a hőmérséklet, hazánk legmagasabb pontján pedig hózápor volt.

Heol.hu

 A derült, jórészt szélcsendes, hideg időjárásnak köszönhetően, a vasárnap reggeli T-min. -13,17 Celsius-fokon állt be az intézetük (Miskolci Egyetem-Földrajz-Geoinformatika Intézet) által monitorozott Bükk-fennsíki Mohos-töbörben. Az inverzió kiépülésének típusa a szél által egy esetben erőteljesen zavart (majdnem teljes erózió), egyébként enyhén zavart-zavartalan volt - írta közösségi oldalán a Mohos-töbör mikroklíma kutatás, ME Földrajz-Geoinformatika Intézet.

Ekkora hó azért nem volt, csak kisebb hózápor érte a Kékest áprilisban, a Mohos-töbörben viszont dermesztő hideg volt
Ekkora hó azért nem volt, csak kisebb hózápor érte a Kékest áprilisban, a Mohos-töbörben viszont dermesztő hideg volt
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A fennsíkon kiterjedt fagy volt, több helyen is kemény mínuszok mellett (Róbert Kerékgyártó, bukk.meteopont.hu). Az idei áprilisban az első zord napokat (T-min. =< -10 Celsius-fok) regisztráltuk az elmúlt éjszaka. A mögöttünk hagyott napok időjárása hosszú idő után országosan vastagon negatív hőmérsékleti anomália mellett telt el - tették hozzá.

Az I ♥ Mátra Facebook-oldal ugyanakkor hózáporról számolt be a Kékestetőn.

Mindezt tetézte a zivatarra kiadott riasztás is, amiről korábban írtunk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!