Cidri

2024.05.15. 16:48

Mínusz 11 fokot mértek a Bükkben

Az időjárási körülményeknek köszönhetően igencsak hidegre sikerednek a hajnalok a Bükk-fennsíkon a napokban.

Heol.hu

– Keddre virradóra fél ötkor minusz -11 fokot mértek a bükk-fennsíki Mohos-töbörben – tette közzé a terület mikroklímakutatásáról hírt adó Facebook oldal. A területen másnap sem volt túl meleg, szerda reggel -8,2 fok volt. A keddi mérésekkel kapcsolatban felhívták a figyelmet arra is, hogy éppen a fagyosszentek idejében mérték.

„A fagyosszentek (népi hagyomány: Május 12-14) nem tétlenkednek, ahogy a légkör sem. Vagyis éppenséggel de, ugyanis az ország északi-északkeleti részén derült, szélcsendes időjárás uralkodott. Kelet-, Északkelet-Európa felett egy anticiklon épült ki Balti központtal. Ennek peremén hidegebb-száraz légtömegek áramlanak a Kárpát-medence térségébe. 13-14-re virradóan a kora esti órákban a Bükk-fennsík (Bükki Nemzeti Park Igazgatóság) térségében mérséklődött majd elállt a légmozgás, felhőzet pedig csak a Délnyugat-Dunántúlon volt (ráadásul hulló csapadékkal) így a jó kisugárzási körülmények eredményeként a töbrön belül kiépült a léghőmérsékleti inverzoió (hideg légtó). Az intézetünk (Miskolci Egyetem-Földrajz-Geoinformatika Intézet) által monitorozott Mohos-töbörben rögzített T-görbe az áramlási rendszeren belüli turbulenciával együtt is zavartalan kiépülésről tanúskodik (főleg a fennsíki dolinák viszonylatában szélnek kitett Mohos-töbör esetében)” – írták a posztban. A napi hőingás végül kereken 30 celsiusfok lett kedden.
 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában