bűnügyek

2020.01.22. 10:54

Hat évet kapott a rendőr, aki pénzt zsarolt ki autósoktól az M3-ason

A vádlott időközben leszerelt a rendőri testülettől.

Heol

Forrás: Shutterstock

A katonai büntetőeljárásban a Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Osztálya 2018-ban korrupciós és vagyon elleni erőszakos bűncselekmény miatt emelt vádat egy rendőr ellen.

A vád szerint a vádlott 2017-ben, egy esetben készenléti szolgálatban, további három esetben pedig szolgálaton kívül, Budapesten és az M3-as autópályán közlekedés, illetve a közterület rendjét sértő szabálysértésekre hivatkozva, tényleges jogalap nélkül, rendőri intézkedés alá vont állampolgárokat. Majd azért, hogy a további eljárásától eltekintsen, készpénz átadására szólította fel őket. Három sértettől ily módon huszonnégyezer forintot szerzett meg a vádlott, míg egy negyedik személytől átvett kétszázötezer forintot később visszaadta.

A Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa idén január 20-án kihirdetett másodfokú jogerős ítéletével a fellebbviteli katonai ügyész súlyosításra irányuló indítványának helyt adott.

Az időközben a rendőri testülettől leszerelt vádlottat, jogtalan előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette, valamint hivatalos személyként e minőség felhasználásával elkövetett zsarolás bűntette miatt halmazati büntetésül hat évi börtönbüntetésre, hat évi közügyektől eltiltásra, valamint összesen kétszázezer forint pénzbüntetésre, illetve huszonnégyezer forint vagyonelkobzásra ítélte.

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában