időjárás

2020.06.16. 11:12

Utcákat öntött el a váratlan ítéletidő Heves megyében

Vasárnap a hirtelen a térségre törő ítéletidő több Heves megyei településen jelentős­ károkat okozott. A megyei katasztrófavédelem közlése szerint tizenhárom alkalommal kérték a tűzoltók segítségét. Nagyrédén, Petőfibányán és Istenmezején a szél fákat döntött ki, ezeket láncfűrészek segítségével távolították el a tűzoltók.

Tari Ottó

A hatvani járás körzetben vasárnap kora délután több órán át tombolt a jéggel kísért felhőszakadás. Hatvantól Lőrinciig szinte mindenhonnan ítéletidődről érkeztek beszámolók; a leginkább elemek sújtotta település Ecséd és Szűcsi volt, ahol komoly károkat okozott a mezőgazdaság által egyébként már nagyon várt „égi áldás”.

A két településről összesen tucatnyi esetben hívták a katasztrófavédőket – tájékoztatta lapunkat korábban Hevesi Katalin, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóügyeletese. Közlése szerint az első bejelentés nem sokkal déli 12 óra után érkezett Szűcsiből, ahol a nagy mennyiségű és hirtelen lezúduló eső következtében a patak kilépett a medréből.

A helyszíni tapasztalatok szerint a falu mélyebben fekvő részeire összegyűlő, szokatlan sebesen lezúduló csapadékmennyiséget nem bírták el az árkok, így sok helyen kiöntött a víz, amely utakat, garázsokat, pincéket árasztott el. A gyöngyösi hivatásos tűzoltók három szivattyúval vettek részt a károk felszámolásában. Mellettük száz önkéntes és húsz közfoglalkoztatott mintegy másfél száz homokzsák elhelyezésével védte a javakat. A lakosság hihetetlen összefogásról tett tanúbizonyságot. Értesülésünk szerint Szalatnai Gábor, a Hatvani Járási Hivatal vezetője is a helyszínre sietett.

A megye több települését is villámárvíz sújtotta az elmúlt hétvégén, így Ecsédet is
Fotó: Heves Megyei Katasztrófavédelem

A szomszéd településről, Rózsaszentmártonból pedig Sipos Jánosné polgármester és dr. Kórós Tímea jegyző ötszáz homokzsákot küldött azonnali segítségként a meglévő készletek mellé.

– Szabó Zsolt országgyűlési képviselővel folyamatosan tartottuk a kapcsolatot, és azonnal támogatásáról biztosított a vészhelyzetben – nyilatkozta Hordósné Kovács Krisztina, Szűcsi polgármestere.

Nem sokkal később aztán Ecsédre is riasztották a katasztrófavédelem munkatársait. A település magasabban fekvő részéről a villámárvíz nagy mennyiségű sarat és hordalékot vitt az utcákra és a házak közé. Főként a Táncsics utcaiak sínylették meg a történteket. Több ingatlanába betört a víz, sok helyen akár félméteres magasságban. Itt a hatvani hivatásos tűzoltók mellett mintegy húsz önkéntes segített a védekezésben.

Utóbbiak közt volt Maksa Mátyás polgármester is, aki azt mondta, az egyik mezőgazdasági vállalkozó az évek során többszöri kérése ellenére sem volt hajlandó füvesíteni a mezsgyéjét, emiatt nem képződött akadály a lezúduló sár útjába. Amikor pedig megtörtént a baj, még a telefont sem vette fel, hogy segítsen a károk elhárításában – jelentette ki.

Mindezek következtében az egyik házból ki kellett menekíteni a gyermekeket, akik számára a falu vezetője biztosított elhelyezést. Maksa Mátyás megköszönte a szakszolgálatok munkáját, külön megemlítve a mentősöket, akik öt járművel érkeztek a helyszínre.

Ezek is érdekelhetik