tárgyalás

2021.10.03. 07:00

Italozással kezdődött, súlyos véget ért a vita Heves megyében

Emberölés bűntettének kísérletével vádolja a Heves Megyei Főügyészség B. P.-t. Cselekményét a terhelt egy 60 centiméteres fanyelű, a végén 30 centis fémkampós kialakítású sújtókéssel a „most meghalsz” kijelentés kíséretében követte el. A büntetőügyben az Egri Törvényszék kedden tartott folytatólagos tárgyalást.

Sike Sándor

Egy rokoni italozás során kialakult vita vezetett csaknem tragédiához. A több mint két esztendeje történteknek végül nem lett halálos következménye, de B. P. vádlottnak emberölés bűntettének kísérletét rója fel a Heves Megyei Főügyészség. A bűnösséget első fokon az Egri Törvényszék hivatott elbírálni. A bíróság kedden tartott folytatólagos tárgyalást az ügyben – tudtuk meg Hoszné dr. Nagy Tímea bírótól, a törvényszék sajtószóvivőjétől.

– Az elsőfokú bíróság számos tanút idézett, s közülük többen (néhányan kimentéssel, mások anélkül) nem jelentek meg. Őket újra idézik – mondta a szóvivő.

A cselekmény 2019. július 7-re datálódik. A Heves Megyei Főügyészség vádirata szerint a terhelt rokoni kapcsolatban van a sértettel, gyermekeik élettársi viszonyára tekintettel. A sértett és egy másik személy az előbbinek a lakásán italoztak. Ők ketten családi dolgokon összevesztek, ezért az italozó társ hazament a szülei házába. Nem sokkal később, délután fél négy körül az ittas sértett megjelent a vádlott háza előtt. Egy korábbi konfliktusukat akarta úgymond „rendezni”.

A rendezéshez persze kellékek is dukálnak: magával hívta rokonát, Z. O.-t is, aki egy olyan, kölcsönkért kerékpárral érkezett a helyszínre, amelynek csomagtartójára egy nagy méretű balta volt rögzítve. Az ilyen esetekben ismert forgatókönyv szerint a sértett és a vádlott, illetve családtagjai között azonnal ordibálás alakult ki. A konfliktus rendezésére érkezett férfi indulatában a Z. O. által a helyszínre vitt baltával többször a kerítésre ütött, míg a terhelt kezében egy úgynevezett sújtókéssel fenyegetőzött a saját udvarán.

A vita elsimulni látszott, amikor Z. O. a sértettet távozásra bírta. A szűk kis közből a Kossuth L. útra kiérve Z. a kölcsönkért kerékpárt a baltával együtt visszaadta a tulajdonosának. Ám időközben a vádlott rokonságába tartozó személy is a helyszínre érkezett egy gépkocsival, és rögtön szóváltásba keveredett a távozóban lévő sértettel. Meg is lett a baj: a vádlott a mintegy 30 méterre lévő udvaráról hozzájuk futott, és egy 60 centiméteres fanyelű, a végén 30 centis fémkampós kialakítású sújtókéssel a „most meghalsz” kijelentés kíséretében nagy erővel többször a sértett feje irányába vágott.

A támadást a sértett elhajlással, illetve bal karját a feje elé tartva próbálta védeni. Az egyik vágás a bal csuklóját érte, 10 centiméter mély, csontot és inakat is érintő sérülést okozott. A sérülés gyógytartama nyolc napon túli, ténylegesen mintegy 120 napra tehető azzal, hogy a bal kéz három ujjának zsibbadással, mozgásbeszűküléssel járó maradandó fogyatékossága alakult ki.

Amennyiben a sértett a vágások elől nem hajol el, illetve azt a karjával nem hárítja el, a vélelmezett fejsérülésekre figyelemmel, reálisan fennállt a halálos eredmény bekövetkezésének lehetősége – áll a vádiratban.

Súlyos szankciók sújthatják

Az emberölés bűntettének meghatározását és szankcionálását a Büntető Törvénykönyv a 160. §-ban rögzíti. A Btk. szerint, a bűncselekmény alapesete, amikor valaki mást megöl. Ezért a cselekményért 5–15 év időtartamú szabadságvesztéssel kell számolnia az elkövetőnek. Vannak viszont minősített esetek, amiért akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható, az alsó határ pedig minősített esetekben tíz év. A Btk. rendelkezése értelmében az emberölés kísérlete miatt kiszabható büntetés mértéke megegyezik a befejezett emberölésével. Általános bírói gyakorlat ugyanakkor, hogy a nem befejezett emberölés miatt megítélt szabadságvesztés tartama rendre kisebb, mint a halálos kimenetelű esetekben. A Büntető Törvénykönyv a minősített esetek között 15-öt sorol fel az előre kitervelten elkövetettől a védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetettig.

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik