Katasztrófavédelem

2022.01.10. 17:30

Több száz lakástűzhöz és több tucat szén-monoxidos esethez vonultak a Heves megyei tűzoltók tavaly

A tűzesetek jelentős része emberi figyelmetlenségre, gondatlanságra vezethető vissza.

HEOL

Illusztráció

Forrás: katasztrófavédelem

Illusztráció

Forras: katasztrófavédelem

2021-ben Heves megyében összesen 315 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, csak a negyedik negyedévben 92 alkalommal. Az év folyamán 5143 négyzetméternyi otthon égett le, ez közel akkora terület, mint egy focipálya háromnegyede. A lakástüzekben 2 ember vesztette életét. A tűzoltók 53 ember életét mentették meg, 17 ember szerzett kisebb-nagyobb sérüléseket, többségük füstmérgezés miatt. A 2021-ben keletkezett lakástüzek eloltásához 517 tűzoltóautót riasztottak. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 10 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban nyílt láng használata, dohányzás, elektromos meghibásodás, vagy a fűtési rendszer hibája vezetett tűzhöz – tájékoztatta a Heolt megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

 

A tűzesetek jelentős része emberi figyelmetlenségre, gondatlanságra vezethető vissza. Ha tűz keletkezett otthonunkban, az oltást csak akkor kíséreljük meg, ha azzal a testi épségünket nem veszélyeztetjük! Ajánlatos egy kisebb porral vagy habbal oltó tűzoltó készüléket akár tűzoltó aeroszolt tartani készenlétben. A tűzzel érintett otthonok közül csak néhány helyen volt füstérzékelő, holott ezek a berendezések már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, a riasztás után még van idő cselekedni, a kisebb tüzet eloltani, a tűzoltókat hamarabb lehet értesíteni, akik így több értéket tudnak megmenteni.

Évről évre több ingatlanban van szén-monoxid-érzékelő, ennek is betudható, hogy egyre több ilyen esethez riasztják megyénk tűzoltóit. Tavaly 44 alkalommal riasztották szén-monoxiddal összefüggő esethez a tűzoltókat, hiszen az érzékelők a legkisebb koncentráció esetén is jeleznek. 21-en szenvedtek valamilyen fokú mérgezést, halálos kimenetelű eset idén megyénkben nem történt. Azokban az otthonokban ahol érzékelő volt telepítve, a lakók a színtelen, szagtalan gyilkos gázról jellemzően időben szereztek tudomást és el tudták hagyni otthonukat, majd  értesíteni a tűzoltókat a 112-es segélyhívó számon. 

Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amely nyílt lánggal működik. A tragédiák elkerülése érdekében megfelelő levegő-utánpótlást kell biztosítani a fűtőeszköz és vízmelegítő környezetében, és célszerű a készülékek közelében, fejmagasságban egy szén-monoxid-érzékelőt telepíteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában