Veszélyeztetés

2022.06.22. 11:05

Ismét egy vasúti átjáróban történt baleset Heves megyében

Az Egri Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat az ellen a 43 éves férfi ellen, aki figyelmetlensége miatt egy biztosítatlan vasúti átjáróban összeütközött az ott menetrend szerint szabályosan közlekedő vonattal.

HEOL

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész közölte portálunkkal, hogy a vádlott 2021 nyarán a kora reggeli órákban Mezőtárkány belterületén, a horgásztó irányából a település központja felé haladt gépjárművével, ahol útja egy sorompóval el nem látott vasúti átkelőn vezetett keresztül. A vádlott haladása során figyelmetlensége miatt már csak akkor észlelte az éppen érkező vonatszerelvényt, amikor a mozdonyvezető vészfékezése mellett hangjelzéssel jelzett a gépjármű vezetőjének. A férfi ekkor fékezni kezdett, azonban ennek ellenére az autó a sínekre csúszott, ahol a vonatszerelvény bal első része nekiütközött a gépkocsi jobb első részének. A gépjármű ezután megpördült, végül egy használaton kívüli fa tartó oszlopnak ütközve állt meg.

A sérült gépjármű
Forrás: Egri Járási Ügyészség

A balesetben a kocsi jobb első ülésén utazó és biztonsági övet nem használó sértett bordatörést szenvedett. A vonatszerelvényen a mozdonyvezetőn kívül további 4 utas és egy jegykezelő tartózkodott, akik közül senki sem sérült meg, de a gyorsfékezés és az ütközés miatt az életük, testi épségük veszélybe került.

A baleset bekövetkezésének oka az volt, hogy a vádlott megszegte azt a KRESZ szabályt, amely szerint a biztosítatlan vasúti átjáróba járművel csak abban az esetben szabad ráhajtani, ha annak vezetője meggyőződött arról, hogy az átjáró felé vasúti jármű egyik irányból sem közeledik és a folyamatos áthaladásra lehetőség van. Ezen túl a sértett is szabályt vétett, mivel nem rögzítette magát becsatolt biztonsági övvel. Az Egri Járási Ügyészség a figyelmetlen sofőrrel szemben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt. Az ügyben a Füzesabonyi Járásbíróság fog döntést hozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában