Baleset

2022.11.07. 10:31

A vétlen autós csigolyatörést szenvedett, miután árokba lökte teherkocsival a gyöngyöshalászi sofőr

A gyanúsított és a sértett is közvetítői eljárást kértek.

HEOL

Az árokba lökött autó

Forrás: Egri Járási Ügyészség

A jelenleg hatályos büntetőeljárási törvényünk rendelkezik a közvetítői eljárásról, amely a jogszabály szerint az adott bűnügyben a gyanúsított és a sértett megegyezését, a bűncselekmény következményeinek jóvátételét és a gyanúsított jövőbeni jogkövető magatartását elősegítő eljárás - közölte portálunkkal dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész. 

A szakember példát is említett.

Ügyészi döntés alapján közvetítői eljárás folyik abban a bűnügyben, ami azért indult, mert a gyanúsított idén április 13-án délelőtt Gyöngyöshalászon hátulról nekivezette a nagy tömegű teherautóját az előtte kanyarodni készülő személyautónak, amelyet így belelökött a szemközti útárokba. A személygépkocsi vezetője, a sértett, a balesetben csigolyatörést szenvedett.

A figyelmetlen teherautósofőr a cselekményével a közúti baleset gondatlan okozásának vétségét valósította meg, ami bűncselekménynek minősül.

A nyomozás során a felelősségét elismerő gyanúsított és a vétlen sértett is indítványozta a közvetítői eljárás lefolytatását, amit az ügyészség – az egyéb előírt feltételek fennállására tekintettel – elfogadott, és a büntetőeljárást felfüggesztve az ügyet közvetítői eljárásra utalta. Ennek keretében születhet meg a két járművezető közötti az a megállapodás, ami alapja lehet a bűnügyi eljárás későbbi megszüntetésének. Megállapodás hiányában az ügyészség vádat fog emelni az elkövetővel szemben.

A közvetítői eljárás lefolytatása az ügyészség döntésétől függ, ugyanis az ügyész az, aki a közvetítői eljárás céljából – az érintettek nyilatkozatát szem előtt tartva – felfüggesztheti a büntetőeljárást. Amennyiben abban a vádemelés feltételei egyébként fennállnak, a gyanúsított az elkövetést beismerte, valamint a közvetítői eljárásban a bűncselekmény következményeinek jóvátétele várható, feltéve, hogy az ügyészi álláspont szerint a büntetőeljárás lefolytatása mellőzhető, és a közvetítői eljárás a büntetés kiszabásának elveivel nem ellentétes.

Ezeknek a feltételeknek az együttes fennállása esetén az ügyészség határozatot hozhat a büntetőeljárás hat hónapra történő felfüggesztéséről, amelyet a közvetítői eljárás lefolytatására hatáskörrel és illetékességgel rendelkező, az illetékes kormányhivatalnál működő pártfogó felügyelői szolgálatnak is megküld. Magának a közvetítői eljárásnak a részletes szabályait külön törvény állapítja meg. Ha a közvetítői eljárás során a sértett és a gyanúsított között e külön törvény szerinti megállapodás létrejön, a közvetítő a megállapodást megküldi az ügyészségnek, ahol ennek alapján sor kerülhet a büntetőeljárás megszüntetésére, amennyiben az ügyészség a megállapodást nem kifogásolja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában