Katasztrófavédelem

2022.12.28. 06:50

Szeretettel emlékeztek Egerben is Mancsra, az életmentő kutyára + fotók

Az Agria Speciális Mentő- és Tűzoltócsoport önkéntesei közreműködésével emlékestet és könyvbemutatót tartottak november 29-én este Egerben, amelyen Mancsra, a legendás mentőkutyára emlékeztek a megjelentek.

HEOL

Mancs, a legendás életmentő

Forrás: HMKI

Fotó: Gaál Péter/Lehoczky László

Lehoczky László, Mancs gazdája könyvben is megörökítette a 2006-ban elpusztult kutya első öt évét, a második kiadás a tervek szerint a tizenhárom évet megélt eb második nyolc évét foglalja majd össze – olvasható a Katasztrófavédelem című szakmai folyóirat legújabb, decemberi számában.

Mint írják, Lehoczky László, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Spider Mentőcsoport alapító-vezetője, akivel az egri Agria Speciális Mentők tagjai már számtalan bevetésen dolgoztak együtt, jellemzően eltűnt személyek keresésénél egyesítették erőiket az önkéntesek. László részt vett az Agria Speciális Mentők kutyáinak kiképzésében, és valós mentések során a közös munkában. Ennek köszönhető az Inter rescue-vizsga és kutatókutya-minősítés megszerzése.

Az est résztvevői egy rövid videót néztek meg, amelynek főszereplője természetesen Mancs volt, a felvételeken számos mentéről készült kép is szerepelt. Ezt követően László a négylábú társsal megélt első öt évről beszélt. Elmesélte, hogyan választotta ki a kutya őt, megosztotta, hogy sokévnyi kemény munkába és tanulásba került, mire egy kutya profivá válik, illetve, hogy a segíteni akarás és az alázat nem hiányozhat a kutyából és a gazdából sem.

Manccsal számtalan természeti katasztrófa helyszínén kerestek eltűnt személyeket, tizenkilenc országban fordultak meg, így például Görögországban, Kolumbiában, Salvadorban, Venezuelában, Tajvanon, Indiában és Egyiptomban is végeztek kutatótevékenységet. Jellemzően földrengések, sárlavinák helyszínén, de hólavinánál is segédkeztek. A leghíresebb talán az 1999-es törökországi bevetés volt, amikor egy földrengést követően 82 óra elteltével élve megtalálták a romok között a három és fél éves Hatirát. Mancs tiszteletére az esetet követően, még életében szobrot állítottak Miskolcon. Olyan mentésük is volt, amikor egy eltévedt asszonyt találtak meg, aki annyira kihűlt, hogy a keresőkutyák testével melegítették fel.

Lehoczki László munkáját szeretett kutyája halála után is folytatja, most is egy németjuhásszal, Hope-pal segítik a bajbajutottakat. A rendezvényen a négylábú is jelen volt és be is mutatta tudását. A hatéves Hope lelkülete megegyezik Mancséval, nyugodt, emberszerető, okos állat. Bemutatta hogyan jelez, ha egy rosszul lévő ember van a környezetében, illetve hogy élelmet senki mástól nem fogad el, csak a gazdájától, azt is akkor, ha engedélyt kap rá. László elmondta, hogy a kutyák génjében benne van, hogy illatmolekulákat kiszagolnak, ez teszi képessé arra az ebeket, hogy akár vízben eltűnt embert is megtaláljanak, vagy jelentően csökkentsék a területet, amelyen a búvároknak át kell vizsgálniuk. A kutyákat nem jutalomfalatokkal tanítja László, tanulás közben a sikereket szeretettel díjazza. A gazdi iránti szeretet a legfontosabb a hűséges társ számára, így egy simogatás egy fejösszeérintés óriási jutalom az állatnak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!