Biztonságérzet

2023.03.02. 07:00

Gyanús alakok Gyöngyösön: betelt a pohár a dombi lakosoknál, segítséget kértek

Az ismeretlen elkövetők minden mozdíthatót visznek: befőttet, kosár krumplit is meglovasítanak.

Sz. Sz. I.

Napközben békés arcát mutatja a dombi városrész, a bűnözők éjjel jelennek meg

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A napokban adta hírül a gyöngyösi városrendészet, hogy lakossági jelzések érkeztek hozzájuk gyanús alakokról, akik Gyöngyös Domb elnevezésű városrészében járkálnak, ezért azóta gyakrabban járőröznek ott városrendészek. Ferenczy Dániel rendészeti igazgató arról beszélt portálunknak, hogy a járőrszámukra is érkeztek bejelentések, de a rendészet munkatársai figyelik a városi közösségi oldalak bejegyzéseit is, és ott is kézzelfogható volt a probléma. 

– Jellemzően arról panaszkodtak az ott élők, hogy éjjelente gyanús alakok jelennek meg a környéken. Egészen konkrétan megnevesített problémát azonban nekünk nem jelzett senki. Ezek az éjjelente feltűnő alakok nagyrészt, valószínűsíthetően guberálók, közülük jó párat elkaptunk ott e jogellenes cselekmény közben. A környező falvakból többen járnak e célból a szeméttárolókhoz. Ez azonban rombolja a lakosság biztonságérzetét. Ezért fokoztuk a járőrszolgálatot a környéken, hiszen a lakosság szubjektív biztonságérzetének növelése alapfontosságú feladata a testületünknek.

- Igyekszünk felmérni azt is eközben, mennyire valós, és milyen jellegű a probléma. Az tény, hogy térfigyelő kamera felvételén láttunk már olyan esetet, hogy nyitogatta valaki az autók ajtaját. Abból utána rendőrségi ügy is lett. A közterület-felügyelők gyakoribb megjelenése, a fentieken túl, annak érdekében is történik, hogy elejét vegyük a szabály-, illetve törvénysértéseknek – részletezte Ferenczy Dániel.

Sári István, a dombi városrész egyik önkormányzati képviselője szerint a gyanús alakok megjelenésének egyik kiváltó oka, hogy a közösségek nem éreznek igazán felelősséget a vagyontárgyaikért.

– Míg a magánember természetesnek tartja, hogy bezárja a kaput, a bejáratot, a társasházak nagyobb közösségeiben még mindig nem tudatosult, hogy a világ alaposan megváltozott. Ami régen sehol nem volt jellemző, ma sok helyen megtörténik – tolvajok surrannak be az épületekbe. Magam is hallottam, hogy bementek ismeretlenek az egyik épület nyitva hagyott lépcsőházába, ahonnan lejutottak a pincébe. Azt nem tudni, hogy a pinceajtót ki kellett-e feszíteniük, vagy az is nyitva volt, mindenesetre kirámolták a pincét. Egy másik helyről kerékpárt vittek el. Itt az Aranysas úton, a lakhelyemmel átellenben az összes befőttet elvitték. Mi több, hozzánk is bejöttek. A feleségem bevásárlókosarát emelte el a tolvaj, benne krumplival, hagymával. Pitiáner ügy, de nagyon bosszantó. Szerencsére a pincébe nem tudott bemenni az illető, az nálunk mindig zárva van. Most már a bejárati ajtó se marad nyitva, sőt, lecseréltünk minden zárat. Azonban nemcsak besurranásos esetek történtek. A Fecske és az Aranysas utcák közötti garázssoron két autó benzintankjának kifúrásáról is tudok – kiszívták az üzemanyagot belőlük. Az utcán álló autók is veszélyben vannak. Szerencsére, arról mostanában nem hallottam, hogy járókelőket ért volna atrocitás, ez nem jellemző – sorolta Sári István. 

A körzet képviselője úgy érzi, hogy körülbelül fél éve szaporodtak el a hasonló esetek. 

– Nem akarom összekapcsolni a történteket a szegényedéssel, az árak és a rezsiköltségek megugrásával, mert a jellemtelenség nem köthető vagyoni helyzethez. Áttételesen persze köze lehet a bűncselekmények szaporodásának a nehezebb anyagi körülményekhez, de ezt nem tudhatjuk. Egyelőre azt se tudni, hogy gyöngyösiek az elkövetők, vagy más településekről jönnek ide, hogy jellemzően este és éjjel, a sötétség leple alatt kövessék el a cselekményeiket. Mindenesetre, arra már volt példa, hogy a lefülelt személy máshonnan való volt. Most nemcsak a városrendészek jelennek meg itt gyakrabban, de a rendőrség is többször járőrözik errefelé. Az egyenruhások gyakoribb megjelenése talán jobban visszatartja az elkövetőket. Azt viszont biztosan tudom mondani, hogy egyre több dombi lakos köszöni meg a gyakoribb járőrözést a közösségi oldalakon – fogalmazott Sári István.


 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában