Emeletről-emeletre

2023.06.30. 07:30

Ismét tűzoltók lepték el az egyik tízemeletest Egerben + fotók

Egy tízemeletes társasházban gyakorlatoztak az egri hivatásos tűzoltók.

HEOL

Ismét gyakorlatoztak a tűzoltók Egerben

Forrás: Nagy Csaba/HVMKI

Vármegyénk beavatkozó tűzoltói állományának minden riasztást követően két perc áll rendelkezésére, hogy megkezdjék a vonulást a káreset helyszínére. Tűzoltási vagy műszaki mentési beavatkozást hajtanak végre, minden fajta káresetre fizikálisan és pszichésen is tökéletesen felkészültnek kell lenniük azért, hogy hatékonyan és szakszerűen hajtsák végre az oltási és mentési feladatok. A felkészülésük alapja pedig a folyamatos gyakorlás és a megszerzett tudás átismétlése - olvasható a vármegyei katasztrófavédelem hivatalos honlapján.

Mint arról beszámoltak, csütörtökön az egri hivatásos tűzoltók újra egy középmagas épületben gyakorolták a tűzoltást, illetve az életmentési feladatokat. A hasonló káresetek megelőzése, ha már megtörtént a baj a társasházakban történt tűzesetek gyors felszámolása kiemelt fontosságú, hiszen a középmagas épületekben sok embert érinthet egy lakástűz, rövid idő alatt sok ember lakhelyére átterjedhetnek a lángok.

A feltételezés szerint a tíz emelet magas épület egyik hatodik emeleti lakásának konyhájában az olajsütő kigyulladt, a lakót a bejelentő nem találta és a tűz átterjedt a lakás előszobájára is. A tűzoltók a szokott protokoll szerint kezdték meg a gyakorlatot, mentési csoportot alakítottak, három lánglovag tűzoltó készülékekkel, mentőkötelekkel és mentőálarccal, illetve hordággyal indultak neki az eltűnt személyt keresni. Emeletről-emeletre átnézték a folyosókat, illetve minden olyan helyiséget ahová egy lakó a tűz elől menekülhet. Azok az egységek, amelyek a tűz oltását kapták feladatként, gyorsan felkutatták a tűzfészket. A füsthatártól már teljes légzésvédelmet használtak, mely lehetővé teszi, hogy éles tűzesetnél füsttel telítődött helyiségekben is beavatkozzanak. A hatodik emeleti tűzhöz vízsugarakat szereltek, a tömlőket a ház külső falán kötéllel húzták fel, majd több oldalról támadták a zászlókkal megjelölt tűz helyszínét. A mentési csoport a nyolcadik emeleti folyosón találta meg az eltüntet, akit egy bábu helyettesített. Gyorsan hordágyra rögzítették a fabábut, majd mentőálarcot adtak rá és az áramtalanított lépcsőházban a lépcsősorokon lerohantak vele a szabadba, hogy a mentők minél hamarabb megvizsgálhassák a megmentettet.

A gyakorlat mozzanatait az Egri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka ellenőrizte, figyelemmel kísérve a tűzoltásvezetők intézkedéseit, a védőfelszerelések használatát, az egységek közötti rádiókapcsolat szakmaiságát, a tűzoltó gépjárművek romhatáron kívüli elhelyezését, illetve az épület áramtalanításának végrehajtását. Mint minden gyakorlat végén, az állomány tagjai elmondták észrevételeiket, illetve a gyakorláskor szerzett tapasztalatokat kielemezték a laktanyában.

A vármegyei katasztrófavédelem hatósági szakemberei rendszeresen ellenőrzik, mennyire tartják be a társasházakban a tűzvédelmi előírásokat, a kontrollok alkalmával cél a biztonság megteremtése. A háromszintesnél magasabb és tíznél több lakásos épületek esetében például írásba kell foglalni az épületek használatával kapcsolatos tűzmegelőzési szabályokat, biztosítani kell az épület tűzoltógépjárművekkel történő megközelítését lehetővé tévő tűzoltási felvonulási területet, amelyet állandóan szabadon kell tartani annak érdekében, hogy a tűzoltói beavatkozás zavartalan legyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában