Bűnügy

2023.06.13. 17:44

Kerékpárost gázolt el a figyelmetlen sofőr Gyöngyösön

Az Egri Járási Ügyészség a közelmúltban két, közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatti bűnügyben is megszüntette az eljárást, mivel a tevékeny megbánás folytán – sikeres és eredményes közvetítői eljárás eredményeképpen – a gyanúsítottak büntethetősége megszűnt.

HEOL

A sértett az ütközés következtében a kerékpárral felborult, az aszfaltra esett és nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett

Forrás: Magyarország Ügyészsége

Dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész tájékoztatása szerint az egyik ilyen esetben az ügyészség határozata szerint egy férfi 2020 novemberében Gyöngyösön közlekedett személygépkocsival, amikor a STOP táblával védett kereszteződéséhez érve megállt és szétnézett, ezután azonban figyelmetlensége miatt úgy indult el, hogy nem észlelte a neki balról jobbra, szabályosan közlekedő kerékpárost, akit az autó elejével meglökött. A sértett az ütközés következtében a kerékpárral felborult, az aszfaltra esett és nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A Heves Vármegyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Igazságügyi Osztálya az ügyészi döntés alapján lefolytatta a közvetítői eljárást, mely 2023 májusában véget ért. A felek között erkölcsi és anyagi jellegű jóvátételről született megállapodás, aminek teljesítése is megtörtént. Ezek alapján a gyanúsítottal szemben az ügyészség megszüntette a büntetőeljárást.

A fotó a rendőrség helyszíni szemléjén készült.

A Büntető Törvénykönyv alapján tevékeny megbánás miatt nem büntethető, aki a közlekedési vétség elkövetését a vádemelésig beismerte, és közvetítői eljárás keretében a sértett által elfogadott módon és mértékben a bűncselekménnyel okozott sérelmet jóvátette. A Büntetőeljárásról szóló törvény pedig úgy rendelkezik, hogy az ügyészség megszünteti az eljárást, ha tevékeny megbánás folytán a büntethetőség megszűnt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában