Kattant a bilincs

2023.10.24. 12:41

Összehangolt rajtaütésen kapcsolták le a drogterjesztő bűnszervezet gyöngyösi vezetőjét + videók, fotók

Heves vármegyei zsaruk is segítették azt az összehangolt akciót, amely során sikerült elfogniuk a gyöngyösi bűnszervezet vezetőjét, egy 25 éves férfit. De nem csak ott, Tarnazsadányban is intézkedniük kellett a hatóság embereinek.

Heol.hu

Közel 700 milliós vagyonvisszaszerzés, több mint tíz kilogramm lefoglalt „kristály”. Tizenhét embert elfogtak. A vármegyehatár sem állította meg a rendőröket - adta hírül a rendőrség a hivatalos honlapján.

Mint írják, több kábítószerrel, új pszichoaktív anyaggal kereskedő bűnbandát számolt fel a rendőrség. Erről október 24-én sajtótájékoztatón számolt be Budapesten a Rendőrségi Igazgatási Központban Bodnár Zsolt r. alezredes a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság, Ponyi Gergő r. százados a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság, Bertók Albin r. százados a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság képviseletében és dr. Fülöpné dr. Csákó Ibolya r. alezredes az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztályának munkatársa.

Kemény belépők, durva számok

Ellentmondást nem tűrő rajtaütéseket vezényeltek le a Pest vármegyei felderítők a napokban - mondta el Bodnár Zsolt r. alezredes. A határozott megjelenés eredménye: hét helyszínen, kilenc elfogott drogterjesztő, közel 700 milliós lefoglalt és zárolt bűnös vagyon.

A Pest vármegyei felderítők nem azok az ideges típusok. Tudják, mikor kell azonnal reagálva ráröppenni egy információra, és azt is, mikor van szükségük hónapokra ahhoz, hogy hozzák az eredményt. Legutóbbi akciójukat 13 hónapos felderítés előzte meg, október 17-én aztán felpörögtek az események. Az ütéshez mindent jó előre előkészítettek, közel 200, rajtuk kívül a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Készenléti Rendőrség, valamint 9 Pest vármegyei rendőrkapitányság munkatársainak mozgását koordinálták – az előre kidolgozott és meghatározott feladatát mindenki tudta. A vezényszóra egyidőben, hét helyszínen megindult egységek percek alatt elfogták, akit kellett - lakásán, vagy éppen egy épp aktuális drogbiznisz lebonyolítása után. A pörgős tempót aztán felváltották az időigényesebb, és visszalassított sebességű bűnügyi technikusi, kábítószerkereső kutyás, illetve kutatási mozzanatsorok.

A főváros VII., X., XVIII. (két címen), XX. (két címen), és XXII. kerületében elfogott kilenc emberből hetet őrizetbe vették, azóta a bíróság hatukat letartóztatta, hetedik társuk bűnügyi felügyeletét rendelte el. Két ember szabadlábon védekezik.

A csapat tagjai külföldről beszerzett, „kristály” néven ismert új pszichoaktív anyagot adtak tovább itthon, főként a fővárosban és Pest vármegyében. A kezük alatt havonta több tízkilónyi – hatóanyag tartalma szerint kábítószernek, illetve új pszichoaktív anyagnak minősülő - szer cserélt gazdát, majd jutott el a fogyasztókhoz.

A mostani rajtaütés alkalmával a rendőrök 10 kilót is meghaladó új pszichoaktív anyagot foglaltak le, az egyik tetemes adagot éppen akkor vitte házhoz egy csomagküldő futárja, amikor a címzett azt már csak bilincsben és rendőrök gyűrűjében vehette át.

A Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala saját eljárásukban intézkedett a bűnös úton szerzett és luxuskörülményeket biztosító vagyon lefoglalásáról és zár alá vételéről. A végső összegzés szerint a lefoglalt nagyértékű autók, ékszerek, műszaki cikkek, méregdrága ruhaneműk, aranyrudak közel 110 milliós értéhez adódott a 120 milliónyi pénz, valamint a zár alá vett életbiztosítások, bankszámlák, üzletrészek, ingatlanok 350 millió forint értékben. A vagyon-visszaszerzés érdekében tett rendőri intézkedések eredménye: 639.678.494 forint!

Az új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárást a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztálya folytatja le.

Bűnszövetségben árusítottak kábítószert

Több vármegyét érintő nyomozás eredményeként számolták föl a nógrádi vármegyei rendőrök az új pszichoaktív anyagot terjesztő bűnbandát – mondta el Ponyi Gergő r. százados.

A történet még 2022. év végén kezdődött, amikor a fogyasztóktól beszerzett információ alapján a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányságon büntetőeljárás indult egy Salgótarjánban élő 23 éves férfi, és szintén 23 éves párja ellen, akik a nyomozás adatai alapján bűnszövetségben több személynek új pszichoaktív anyagot értékesítettek.  A fiatal párt 2023. júliusában a felderítő osztály és a Cserhát MEKTA műveleti egység munkatársai elfogták, előállították, kihallgatták és őrizetbe vették. A kutatások során több mint 70 gramm - részben már kiporciózott és eladásra előkészített – új pszichoaktív anyagot foglaltak le a nyomozók.

A nyomozás során bizonyítás tárgyát képezte a gyanúsítottak felső bűnös kapcsolatának feltérképezése, és a további fogyasztóinak felderítése is.

Így jutottak el a nógrádi zsaruk egy gyöngyösi férfihez. A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának felderítői és nyomozói a Rendészeti Igazgatóság Cserhát MEKTA, valamint a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság Agria MEKTA műveleti egységeinek összehangolt akciójában 2023. október 16-án Gyöngyösön elfogták a bűnbanda vezérét és annak édesanyját, majd gyanúsítottként hallgatták ki őket.

Az elfogásuk során a gyöngyösi férfi autójában 542 gramm, a házában végzett kutatás során 202 gramm kábítószergyanús anyagot, valamint vagyonvisszaszerzési tevékenység keretében értékes bútorokat, járműveket és pénzt foglaltak le a nyomozók.

A 25 éves férfi a rendelkezésre álló adatok alapján megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2022 évtől rendszeresen, anyagi haszonszerzésre törekedve, szerepeket felosztva hozott létre egy bűnszövetséget, melynek tagja volt az édesanyja is. A szervezet a feladatok leosztásának megfelelően új pszichoaktív anyag beszerzésével és értékesítésével foglalkozott, és további viszonteladókat is látott el „anyaggal” Nógrád vármegyében.

A nyomozó hatóság a Heves vármegyei terheltek vonatkozásában őrizetbe vételükről határozott, valamint előterjesztést tett letartóztatásukra.

Heves vármegyében is felbomlasztották a rendőrök a bűnszövetséget

A vármegyei nyomozók három tarnazsadányi lakost vettek őrizetbe, negyedik társukat keresték a rendőrök, de önként feladta magát.

A Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatósága, valamint a Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alosztály munkatársi, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alosztály és a Jász- Nagykun Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztály közreműködésével közösen 2023. október 17-én tartottak kutatást négy tarnazsadányi lakos otthonában, mivel információ merült fel, hogy az elmúlt fél évben új pszichoaktív anyagot árusítanak a faluban és a környező településeken.

A rendőrök egy 67 éves nőt, egy 27 éves és egy 25 éves férfit őrizetbe vettek, majd gyanúsítottként kihallgatták. Negyedik társuk, egy 24 éves férfi kihallgatása 2023. október 24-én folyamatban van.

A bűnügyi szakemberek kábítószergyanús fehér port, 114 darab alufólia pakettet, több mint másfél millió forintot, illetve autót, motort, elektromos rollert, továbbá gáz-riasztó pisztolyokat is lefoglaltak az elkövetőktől.

A nyomozók kezdeményezték a három gyanúsított letartóztatását, akik ellen bűnszövetségeben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett miatt indult eljárás a főkapitányságon. Negyedik társukkal szemben az eljárás folyamatban van - számolt be a rendőrség az esetről.

Nincs megállás a vármegye határnál

Nemzetközi és nemzeti szinten is egyre nagyobb problémát jelent a globalizációval összefüggő interneten keresztüli forgalmazás – mondta el dr. Fülöpné dr. Csákó Ibolya. Ez a fajta forgalmazás jól példázza, hogy miként történhet gyors változás ezen a területen, és a kábítószerek nyomon követése terén kihívások elé állítva a rendészeti szerveket. A leginkább Kínában előállított új pszichoaktív anyagok rekord gyorsasággal érkeznek meg Európába és hazánkba is. Az ENSZ 2023-as kábítószer jelentése alapján több mint 1100 új anyag van világszerte a piacon. Mindezen tényezők a bűnüldöző hatóságok részéről új gondolkodásmódot, szemléletváltást, és a már meglévő területi szervek közötti együttműködés szorosabbá tételét kívánja meg az eredmények elérésében.

– Kollégáim most számoltak be arról, hogy milyen jelentős eredményeket értek el. Ezek mögött a számok, eredmények mögött egy hosszú idő óta tartó munka van. Nem egy vármegye munkatársainak külön-külön folytatott munkája, hanem a három, vagy akár több szerv összehangolt, szinte napi gyakorisággal egyeztetett munkája – emelte ki Alezredes asszony. A bűnözők nem állnak meg az ország, illetve a vármegyehatárnál, a rendőrség sem teszi ezt. A bemutatott ügyekben a vármegyei rendőrök folyamatosan és valósidejű kapcsolatban álltak egymással, és az akciókban egymást segítették, támogatták. Így a Koordináció, Kooperáció és Kommunikáció hármas egységével értek el kiváló eredményt.

A több mint tíz kg „kristályt”, amit lefoglaltak, azt már biztos, hogy senki sem fogja elszívni, megenni. Biztos, hogy nem fognak őrjöngeni, vagy legrosszabb esetben meghalni tőle. És ami szintén pozitívum ebben az ügyben, hogy ennek az anyagnak az eladásából senki sem fog meggazdagodni, vagy ha már gazdag tovább gazdagodni.  

Az emberi munka mellett a gépek is segítették a nyomozók munkáját. Az egyik helyszínen egy olyan készüléket használtak, amelyet az ORFK a Belső Biztonsági Alap által 100%-os Európai Uniós finanszírozású pályázatból szerzett meg. Az eszköz a helyszínen, a kábítószer eredeti csomagolásának megbontása nélkül képes az anyag azonosítására - részletezte a rendőrség. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában